Zorg voor betere vruchtkwaliteit in appels en peren! | Syngenta Nederland

You are here

Zorg voor betere vruchtkwaliteit in appels en peren!

Gewasbescherming
10.02.2017

 

Promalin toegelaten in appels en peren!

De Nederlandse fruitteelt heeft er met de toelating van Promalin een nieuwe en krachtige  groeiregulator bij gekregen.

De kracht van Promalin zit in de kant-en-klare combinatie van gibberellinezuur (GA4/7) en 6- benzyladenine (6-BA)..

Promalin bevat 19 gram GA4/7 en 19 gram 6-BA per liter. Met deze concentratie werkzame stoffen heeft het middel alleen kwaliteitsbevorderende eigenschappen en geen dunnend effect.

Promalin in peren:

Een goede vruchtzetting, een goede maatsortering en een uitstekende kwaliteit van de vruchten bepalen in belangrijke mate het rendement van de teelt.

De toelating van Promalin zou juist nu wel eens een geschenk kunnen zijn. Dit jaar lijkt de knopzetting in de peren gemiddeld genomen minder dan wenselijk is. Het donkere weer in de voorzomer van 2016 heeft geleid tot meer groei en dat is ten koste gegaan van de bloemknopvorming. Dit verschijnsel zien we met name bij oudere percelen onderin de bomen en op het tweejarig hout.

Promalin heeft een sterk en betrouwbaar effect op de zetting van de perebloesem als de bloeiomstandigheden niet optimaal zijn. Niet alleen op Conference maar ook op moeilijk zettende rassen als Sweet Sensation, Cepuna en Beurré Alexandre Lucas komt deze eigenschap van het middel goed van pas.

In peren zorgt Promalin voor twee belangrijke effecten; in de eerste plaats een sterk verbeterde zetting maar daarnaast zorgt het middel ook voor een verbetering van de vruchtvorm waardoor de peer wat voller en dikker wordt. Hierdoor sluit u naadloos aan bij de wensen van de consument want die heeft juist voorkeur voor een grotere peer.

In peren mag Promalin twee keer worden ingezet in een dosering van 0,25 liter per hectare, de eerste keer bij 30% open bloemen en de tweede toepassing in de volle bloei. De dosering mag gecorrigeerd worden naar boomhoogte tot maximaal 0,375 liter per hectare per keer.

Promalin in appels:

In appels is Promalin interessant met name vanwege het sterke effect om verruwing tegen te gaan. Dit komt niet alleen van pas op Golden Delicious maar ook op oudere Elstar.

Behalve gladdere vruchten geeft Promalin ook een positief effect op de vruchtmaat. Rassen die van nature de neiging hebben wat kleinere vruchten te produceren, kunnen hiervan profiteren. Hierbij valt te denken aan rassen als Elstar en Junami.

In appels mag Promalin vier keer worden toegepast in een dosering van 0,25- 0,5 liter per hectare. Om verruwing tegen te gaan kunt u de eerste toepassing uitvoeren vanaf volle bloei en daarna de bespuiting met een interval van 7 tot 12 dagen herhalen. Als u met Promalin de vruchtmaat wilt verbeteren, is het advies om de eerste bespuiting iets te vervroegen en uit te voeren bij 50% open bloemen.

Afhankelijk van bloeiomstandigheden en groeikracht van de bomen kan de dosering en interval worden aangepast. Kies bijv. bij grote kans op verruwing en slechte bloeiomstandigheden de hoogste dosering met kortere intervallen.