Bescherm je gewas | Syngenta Nederland

You are here

Bescherm je gewas

Gewasbescherming
07.06.2021
Aanpak Phytophthora aardappelen

Ons actueel advies en dosering:
Revus 0,6 ltr/ha
Amphore Flex 0,6 kg/ha

Met wisselvallig weer en oplopende temperaturen voor komende week kan Phytophthora zich snel ontwikkelen. Het is dus belangrijk alert te zijn en het bespuitingsschema gesloten te houden, want preventief werken is altijd veel beter en goedkoper dan achteraf curatief moeten corrigeren. Zeker met de nieuwe agressievere stammen is dit van groot belang.
Concreet is het advies in de vroege fase van loofontwikkeling, tot begin bloei, een middel in te zetten dat met het gewas meegroeit en zo het nieuwe blad beschermt. Ook moet het middel, gezien de wisselvallige weersomstandigheden, snel regenvast zijn. In de meest kritieke fase van snelle loofgroei beschermt REVUS® het bestaande en nieuwe loof lang en effectief door een snelle opname en verdeling in de waslaag. Revus is binnen 1 uur regenvast en kan bij een regenbui dus niet meer afspoelen.

phytophthora stammen en levenscyclusAfgelopen jaren, zelfs ondanks de droge zomers, is het aandeel agressievere Phytophthora stammen flink toegenomen. Ook dit jaar heeft EuroBlight (Europees netwerk voor bestrijding van Phytophthora in aardappelen) gegevens over de ontwikkeling van de nieuwe stammen gepubliceerd. Om geen onnodige risico’s te nemen met deze agressievere stammen moet van ieder fungicide de maximale etiketdosering ingezet worden. 

Voor veel middelen geldt dat ze een spuitinterval van 7 dagen op het etiket hebben. Dit kan onder kritische omstandigheden soms net te lang zijn, zeker in een sterk groeiend gewas. Als u uit schema dreigt te lopen, kunt u dit oplossen door AMPHORE® Flex in te zetten. Dit is Revus met cymoxanil in de formulering voor extra curativiteit.