Besluit neonicotinoïden stuurt de Europese landbouw in de verkeerde richting

Gewasbescherming

Wat we vandaag, meer dan ooit tevoren, nodig hebben, is dat boeren ervoor kunnen zorgen dat er veilig en betaalbaar voedsel wordt geleverd - terwijl de negatieve gevolgen worden geminimaliseerd en de positieve effecten van de landbouw op het milieu worden versterkt. Onderzoek laat duidelijk zien dat neonicotinoïden een minimale bedreiging vormen voor de gezondheid van bijen in tegenstelling tot gebrek aan voedsel, ziekten en koud weer.

Technologie en de gerelateerde voordelen kunnen alle landbouwsystemen ten goede komen. Alle landbouwers, groot of klein, conventioneel of biologisch, kunnen productiever zijn, terwijl ze schaarse hulpbronnen behouden, de natuur beschermen en de biodiversiteit verbeteren. Door de chemie voortdurend te verbeteren en producten als neonicotinoïden te ontwikkelen, kunnen we landbouwers helpen hun gewassen te beschermen tegen insecten en onkruid, terwijl ze tegelijkertijd de impact op het milieu en de menselijke gezondheid minimaliseren.

Het vertrouwen van de Commissie in een niet-goedgekeurd regelgevingsdocument (‘Bee Risk Guidance document’) om een ​​verder verbod op neonicotinoïden voor te stellen, is ondeugdelijk en zal de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd bij het garanderen van een veilige en betrouwbare voedselvoorziening en het zorgen voor het milieu niet aanpakken. In feite is het ‘Bee Risk Guidance document’ zo conservatief en zo ver verwijderd van de realiteit van de landbouw dat de toepassing ervan de meeste, zo niet alle gewasbeschermingsmiddelen zouden verbieden, waaronder bijvoorbeeld die welke worden gebruikt in de biologische landbouw.

We staan achter onze producten en onze wetenschap. We zullen telers helpen voedsel en habitat voor bestuivers terug te brengen in het landbouwlandschap door de ontwikkeling van de juiste technologie, ondersteund door programma's zoals Operation Pollinator. Sinds 2001 heeft Operation Pollinator wereldwijd een positieve impact op meer dan 5 miljoen hectare akkerland en we zullen blijven vertrouwen op onze meer dan 100.000 bijenkasten in Europa en over de hele wereld om onze zaden voor productie te bestuiven.

De originele persberichten zijn hieronder te downloaden.