“Bestrijd sclerotinia in bonen op het juiste moment.”

Gewasbescherming
Bonen

Philip Buijck verwacht dat rond deze tijd de eerste bespuiting tegen sclerotinia in vroeg gezaaide boontjes actueel wordt. “Als je niet zeker weet dat er geen sclerotinia in je perceel zit, zou ik binnenkort gaan spuiten. Want voor je het weet kom je niet meer onderin het gewas.”

“ik verwacht dat de eerste zaaisels van half (of begin?) mei er binnenkort aan toe zijn. Die zitten dan in het stadium van begin witte knop. Niet lang daarna gaan de bloemblaadjes vallen en als die op het blad gaan liggen rotten zijn dat invalspoorten voor sclerotinia. Dus voor die tijd moet de bescherming er op liggen.” Over het aanbevolen stadium voor de eerste fungicide bespuiting in bonen is wat Philip Buijck betreft weinig tot geen discussie mogelijk. “Het bonengewas vormt bij warm weer razendsnel een paar bladlagen. Als je de eerste bespuiting te laat uitvoert kom je niet meer onderin het gewas en daar wil je juist een barriere leggen tegen de schimmel. Een infectie kan dan desastreus uitpakken. Elke bonenteler weet dat, maar het kan geen kwaad om er nog eens op te wijzen. Het kost veel geld als de bonenplukker jouw perceel voorbij rijdt.” Buijck voegt daar nog aan toe dat eerder spuiten dan het witte knop stadium geen zin heeft.

Invalspoorten

Ook de weersomstandigheden geven aanleiding om alert te zijn volgens de technisch product adviseur van Syngenta. “Er komt een periode aan met wisselvallig weer en redelijk hoge temperaturen. Gunstig voor de schimmel dus. En het heeft de laatste tijd flink gewaaid, dus er zal links en rechts bladschade zijn en ook dat kan een invalspoort zijn.” Alleen telers die 100% zeker weten dat hun bonenperceel vrij is van sclerotien, kunnen wat Buijck betreft de veldspuit nog wel even in de schuur laten staan. “Maar veel boontjes staan op huurpercelen en dan is dat meestal niet bekend. In dat geval is er maar één advies en dat luidt: spuiten.”

Bij de middelenkeuze is er in seizoen 2022 niets veranderd. Buijck: “Gewoon beginnen met een sterk middel als Switch® of Geoxe® is heel effectief. En in zware gewassen of bij een hoge ziektedruk adviseer ik een tweede bespuiting op 7 a 10 dagen na de eerste. Een uitvloeier toevoegen is wel zinvol. En bezuinig vooral niet op water. Met een wat groffere druppel kom je nou eenmaal dieper in het gewas en dat is belangrijk bij deze bespuiting. Maar het allerbelangrijkste is dat je het optimale moment voor de bespuiting niet mist. Dus inspecteer je perceel regelmatig.