Bewaarrot: Hoe en op basis waarvan maak ik een keuze?

Gewasbescherming
voorkom bewaarrot in appels en peren

De pluk komt eraan. Nog een week of zes en dan het is zo ver!

Hoogste tijd dus om uw keuze te maken omtrent de beste bewaarstrategie. Een deel van de keuze hangt samen met de bewaarduur, een deel met de technische kracht van de middelen, maar helaas wordt er ook nog steeds gekozen aan de hand van de prijs van de verschillende bewaarmiddelen (gelukkig doet u dat laatste niet).

Flexibiliteit afzetmogelijkheden door beperken aantal residuen

Vanzelfsprekend wilt u zo flexibel mogelijk kunnen afzetten. Het beste kiest u dan een schema met zo min mogelijk verschillende actieve stoffen om zo extra ruimte te bieden voor een onverwacht residu van bijvoorbeeld een insecticide. Vergeet niet dat als er acties zijn bij supermarkten, dan worden voor een bepaalde maat vaak verschillende partijen bij elkaar gevoegd. Dit is geen probleem als de verschillende partijen hetzelfde afspuitschema hebben. Ook leidt de keuze voor andere middelen vaak tot 4 actieve stoffen en biedt dus geen extra ruimte voor een extra residu.

Gezien het droge seizoen, met de mindere uitgroei van de vruchten en de verminderde afspoeling door regen is het een zeer reële kans dat we een extra residu terugvinden.

Kies daarom voor een Switch + Geoxe/Safir bewaarschema, dan heeft u nog altijd ruimte over voor 1 extra onverwacht residu (zie de spuitschema’s en advies hieronder).

Waarom kiezen voor Switch en Geoxe/Safir?

Geoxe en Safir bevatten de preventieve actieve stof fludioxonil. Switch bevat hiernaast ook de curatieve component cyprodinil. Deze curatieve component van Switch hebben we nodig om te starten in het bewaarschema. Switch pakt hiermee een eventuele gemiste infectie van bewaarrot aan. Vervolgens kunnen we de vruchten perfect beschermen met het preventieve fludioxonil in zowel Switch en Geoxe/Safir (bij de adviesdosering van beide producten, past u evenveel fludioxonil toe).

Het werkingsschema van Switch, Geoxe/Safir

werkingsspectrum geoxe safir switch

Het meeste bewaarrot wordt veroorzaakt door Botrytis. De actieve stoffen uit Switch en Geoxe/Safir laten een uitstekende werking zien op Botrytis. In de lange bewaring zijn visogen (Cadophora) in peer een groot probleem. Zeker voor de lange bewaring is het zaak een goede MRL-vulling van fludioxonil te krijgen. Voor Phytophtora is het dit jaar te droog, u hoeft zich dit jaar daarover geen zorgen te maken!

Klik hier voor de proefresultaten van het afgelopen seizoen. Uit alle proeven komt naar voren dat Switch gevolgd door Geoxe/Safir het sterkste schema is.

Advies Appel en Peer

We hebben gezien dat een afname van 1% rot, het meest zware bewaarschema kan verdedigen. Bij appel wordt er nog relatief vaak voor een strategie gekozen omwille van GBM-prijs. Dat is zonde. Vandaar onderstaande schema’s voor appel en peer.

Klik hier voor de berekening

Zeker bij een regenachtige oogst, is het verstandig om tussen de verschillende plukken door een extra behandeling uit te voeren met Geoxe/Safir.Spuitschema ter voorkoming van bewaarrot

In het schema voor korte bewaring heeft u twee actieve stoffen inclusief captan. De schema’s voor lange en middellange bewaring geven slechts drie actieve stoffen!

bewaarrot voorkomen met Switch, Geoxe en Safir