Bolbehandeling tulp

Gewasbescherming
Tulpen

De bodem was erg droog, maar door het onstuimige nazomerweer is de bodem weer voorzien van voldoende vocht. Laten we hopen dat we na de extreem droge maanden geen extreem natte maanden krijgen. Het planten van de eerste voorjaarsbloeiers is alweer gestart en het rooien van de zomerbloeiers gaat binnenkort weer van start. In dit bericht gaan we dieper in op de keuze van de bolbehandelingsmiddelen voor tulp.

Voordat de tulpen worden geplant worden deze behandeld om uiteindelijk bij de oogst de Fusarium aantasting te beperken. Het aantal bedrijven dat de bollen voor het planten schuimt is de laatste jaren toegenomen. Het schuimen heeft een aantal voordelen. De meest bekende is wellicht dat je bijna geen restvloeistof overhoudt en eventuele overdracht van ziekten en plagen tussen partijen voorkomt. Een ander bijkomend voordeel is dat je de samenstelling van de middelen die je toepast kunt afstemmen op de gevoeligheid van het assortiment. Houdt bij het schuimen wel goed rekening met de vochtigheid van het plantgoed tijdens het planten. Te droog plantgoed kan gaan stuiven wat niet wenselijk is ten aanzien van emissie en mogelijke blootstelling tijdens het planten!

Afgelopen jaar hebben we via Vertify een dompelproef gedaan met een partij Rococo waar van nature ongeveer 6% Fusarium in zit. Hieronder het resultaat van de objecten die er het beste uitkwamen.

Wat je vanuit grafiek 1 kunt afleiden is dat een behandeling met Santox® ervoor zorgt dat er ongeveer 70% minder Fusarium ontstaat. Door het toevoegen van meer middelen uit andere groepen heb je in de praktijk veelal een beter resultaat en kan mogelijke resistentie worden voorkomen. In deze proef was de Fusarium druk redelijk hoog en had een 4 weg combinatie iets minder Fusarium. 

Op de foto's hieronder is het verschil te zien tussen het object onbehandeld en het object 0,25% Santox.

Via het CAV Agrotheek platform hebben we ook een paar objecten laten schuimen. Deze proef is uitgevoerd door Vertify waarbij volledige kisten zijn geschuimd en hieruit het plantgoed is gehaald voor de proef. De basis was een partij Leen van der Mark waar van nature ongeveer 6% Fusarium in zit. Hieronder het resultaat van de 3 en 4 weg combinatie.

Wat je vanuit grafiek 2 kunt afleiden is dat de Fusarium druk vanuit de partij erg hoog was. Het schuimen in de 3 weg combinatie resulteerde uiteindelijk in 7% Fusarium. Met het toevoegen van Santox daalde dit naar 3,7%.

Santox is een unieke ‘multisite’ fungicide met een brede werking tegen diverse schimmels. Het fungicide is zacht voor de bollen en heeft een goede prijs – kwaliteitverhouding. 
Santox heeft momenteel een toelating in tulp, Iris, hyacint, krokus en leverbare lelies.  

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact op met onze Crop Advisor Maurice Kok. Of ga naar onze Santox webpagina

Disclaimer: Securo® is een geregistreerd handelsmerk van BASF Agricultural Solutions, Rudis® is een geregistreerd handelsmerk van Bayer Crop Science, Santox® is eeen geregistreerd handelsmerk van Syngenta Group Company. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 

Expert Center