Botrytis ligt op de loer

Gewasbescherming
Boomkwekerij

Het is de warmste zomer in de afgelopen decennia geweest en in alle regio’s is er sprake van een watertekort. Botrytis is dan niet meteen de eerste ziekte die bij je opkomt als bedreiging voor je gewas. Nu we langzaam het najaar ingaan, kan het overdag nog wel warm zijn, maar de avonden en nachten zijn betrekkelijk koeler waardoor de boomkwekerijgewassen vaak nat de nacht uitkomen.

Deze natte omstandigheden in de ochtend zijn ideaal voor Botrytis om toe te slaan. Zeker als er wonden in het gewas aanwezig zijn. De meest ideale situatie voor kieming van Botrytis sporen is als de luchtvochtigeheid rond de 90% ligt en dat is nu ’s ochtends in veel gevallen de standaard. Na het kiemen van de sporen kan er binnen 2 tot 4 uur sprake zijn van infectie van de plant. Blijf dus alert op de eerste symptomen en zet tijdig gewasbeschermingsmiddelen in. Wacht niet te lang af en geef Botrytis geen kans.

Sinds vorig jaar heeft Syngenta het middel Geoxe®, met de werkzame stof fludioxonil, toegelaten in diverse sierteelt- en boomkwekerijgewassen. Geoxe heeft een sterke werking op Botrytis (en Colletotrichum) als het vooral preventief toegepast wordt in een dosering van 0,5 kg / ha. Geoxe mag 2x per jaar ingezet worden met een minimum interval van 10 dagen tussen de bespuitingen. Daarnaast is Geoxe ook erg zacht voor de meeste gewassen.

Geoxe verstoort de waterhuishouding van de sporen. Zodra fludioxonil in contact komt met de schimmelsporen, wordt de osmoseregulatie in de cel voorkomen en nemen de sporen zeer snel water op todat ze uiteindelijk uit elkaar barsten. De kieming en uitgroei van de sporen wordt zo direct op het bladoppervlak verstoord en er kunnen geen nieuw infecties ontstaan.

Geoxe werkt het beste als het gewas goed bedekt is. Fludioxonil wordt snel opgenomen door de waslaag van de plant, maar kan zich niet herverdelen binnen de plant. Een goede bedekking van het gewas is dus belangrijk om een goede duurwerking te krijgen. Geoxe is door de snelle opname binnen een uur na aanbrengen al regenbestendig en kan niet meer afgewassen worden.

Om resistentie te voorkomen is het belangrijk om goed af te wisselen tussen de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen. Controleer de chemische groep en probeer niet dezelfde chemische groepen achter elkaar in te zetten.

Kijk ook eens op het Syngenta Expert Center voor meer informatie over Botrytis.