De lange koude uitputtende bloei!

Gewasbescherming
1024x573_bnl_perenbloesem_in_sint-truiden

Het is allemaal nog niet super……

Paar dagen met nachtvorst, een aantal mooie dagen gevolgd door een lange koudeperiode, het is allemaal nog niet super. De meeste percelen zijn redelijk door de vorst heen gekomen. Maar de kou en de lange bloeiperiode geeft toch aanzienlijke twijfels over een goede zetting. Vertroetel het gewas en trek het met een extra vitamineboost deze moeilijke periode door. Geef 3 maal 2,5 liter/ha Isabion® . Isabion bevat alle relevante aminozuren voor het gewas. Waardoor de boom zichtbaar herstelt, de stress in de plant vermindert en hierdoor vindt er weer een betere zetting plaats. Isabion is veilig voor het gewas en stinkt niet, dus bijen en hommels ondervinden hier geen last van. Ook kan Isabion gewoon met Merpan gemengd worden.

Ook de schurftsporen lagen te wachten op de regen….

De laatste periode zijn ontzettend veel schurftsporen gerijpt. Door de regen van de afgelopen week is er een aantal zware klappers geweest. De meesten zullen deze gesandwicht hebben met 0,2 liter/ha Score® . Er liggen nog veel sporen klaar om nog een aantal serieuze infecties te geven. Probeer in deze wisselvallige periode met veel nieuwe groene delen goed preventief af te dekken. Bij twijfel de gemiste infectie curatief terugpakken met 0,2 liter/ha Score. Voor de beste werking zo dicht mogelijk toepassen rondom (voor/na) de infectie. Hogere temperaturen verkorten de curativiteit aanzienlijk. Gezien de voorspellingen van komende weken, mogen we een goede werking van Score verwachten.

En niet te vergeten zwartvruchtrot.

Net als schurft vormt zwartvruchtrot nu ook weer een bedreiging. Zeker met de buien die we nu hebben. Daarom is het zaak de vruchten nu schoon te maken met 0,8 kg/ha Switch® . Switch doodt de al aanwezige sporen op de vrucht en legt een beschermlaag aan voor de komende infecties. Switch geeft een verse start. Bij een zware infectie, zoals bij warm broeierig weer is Switch hét middel om curatief te behandelen, u pakt namelijk de infectie aan en beschermt tevens de vrucht voor wat komen gaat. Score is een erg goed alternatief, maar Score pakt de infectie enkel curatief terug, waar Switch ook nog een preventieve bescherming biedt.

300x200_BNL_zwartvruchtrot op perenblad
Tip van Ronald

De sporendoder, Fludioxonil, in Switch werkt plaatselijk. Zorg daarom voor een goede bedekking door iets meer water te gebruiken.