Een groene partner tegen Botrytis

Gewasbescherming
1024x573_bnl_aardbeien_hangend

Ben jij op zoek naar een groene partner, dan is Taegro® misschien iets voor jou! Dit product helpt verschillende teelten om residu-arm of waar mogelijk zelfs residu-vrije producten te telen. Zonder in te leveren op opbrengst of kwaliteit.

Onderhoud in aardbeien

In de aardbeienteelt hebben we afgelopen week en komende periode zeker te maken met meeldauw en Botrytis. De weersomstandigheden spelen hierin de grootste rol, maar wat is het effect van de hoge gasprijs? Een preventieve behandeling tegen meeldauw en Botrytis is nog nooit zo belangrijk geweest. Hoe mooi zou het zijn als dit ook nog eens met een  groen product zou kunnen. Het is begrijpelijk dat verschillende chemische middelen hun plaats hebben verdiend in de bescherming van uw teelt. Taegro wordt dan ook een onderhoudsmiddel genoemd. In onderstaand figuur is te zien dat Taegro een goede meerwaarde is in combinatie met “gewone chemie”op meeldauw.

Onschadelijk en flexibel

Taegro is te beschouwen als een bedekkingsfungicide. De bacterie concurreert op het blad met schadelijke schimmels om ruimte en voedsel. Verder is Taegro efficiënt vanwege zijn lage dosering (370 gr/ha) en heeft een laag risico op ontwikkeling van resistentie. Het is gemakkelijk te mixen met elk ander zachtfruit product en flexibel door de korte veiligheidstermijn (4 uur). Vanwege zijn natuurlijke oorsprong is Taegro ook zacht voor het gewas en onschadelijk voor nuttige insecten en bestuivers.
Taegro activeert het verdedigingsmechanisme van de plant. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen het binnendringen van schimmelsporen. Ook wel geïnduceerde resistentie (SAR) genoemd, dit is het aanzetten van natuurlijke weerstand. Uit onderzoek is gebleken dat een aanvulling met Taegro in combinatie met Topaz de werking op meeldauw versterkt. Minder residu en een betere kwaliteit door een vitaler gewas.

550x360_bnl_taegro_afbeelding_aantasting_aardbeien

De werkingswijze van Taegro kort samengevat:

  • Preventief toepassen
  • Taegro is effectief tegen onder andere Botrytis, echte meeldauw, valse meeldauw Alternaria, Phytophthora
  • Het werkt op basis van competitie op het bladoppervlak met plant-pathogenen
  • Helpt bij het activeren van het natuurlijk afweermechanismen van de plant (weerbaar telen)

Voordelen Taegro:

  • Veilig voor nuttige insecten en bestuivers
  • Goede afwisselpartner
  • Laag risico op resistentie
  • Werkt op brede reeks van pathogenen/schimmels
  • 12 toepassingen per teeltcyclus!

Zoals eerder genoemd luidt het advies Taegro in te zetten als onderhoudsmiddel van een ziektebeheersingsprogramma. De preventieve duurwerking is afhankelijk van de omstandigheden. Doordat Taegro geniet van een hoog aantal toepassingen, is het aantal bespuitingen geen beperkende factor. Preventief inzetbaar met een interval van 5-14 dagen afhankelijk van de weersomstandigheden.

Extra; bacteriën komen voor in goede- en slechte varianten. Met de juiste onderzoekstechniek is Taegro te onderscheiden van de schadelijke stammen voor bijvoorbeeld de gezondheid