Explosiegevaar van bladluizen | Syngenta Nederland

You are here

Explosiegevaar van bladluizen

Gewasbescherming
25.05.2022
Roos

Afgelopen maanden zijn zowel onder glas als in de buitenteelten in veel gewassen flink wat bladluizen aanwezig. Het is verbazingwekkend hoe snel bladluizen zich kunnen ontwikkelen. Het is daarom van groot belang dat ze tijdig gesignaleerd worden voordat het gewas plakkerig wordt en zwart ziet van de roetdauwschimmels.

Het begint al met de eerste waarneming en herkenning van de bladluizen. Als je niet weet waar je mee te maken hebt, kun je ook niet de juiste acties nemen. Ga je natuurlijke vijanden uitzetten of ga je corrigeren met een product zoals Afinto

Advies
Je ontkomt er niet altijd aan om te moeten gaan corrigeren als de luizen te snel en in te grote aantallen toenemen of als er sprake is van virusoverdracht.
Dan is het uiteraard belangrijk om een aantal gewasbeschermingsmiddelen te hebben om de boel onder controle te krijgen. De lijst met integreerbare middelen tegen bladluizen is helaas niet zo lang meer als we graag zouden willen. Het middelenpakket is de laatste jaren aardig uitgedund en om resistentie ontwikkeling te voorkomen, is het belangrijk dat er goed afgewisseld wordt tussen de beschikbare producten. In onderstaande video een uitleg van Marcel Hubers, Technical Manager voor de sierteeltgewassen, over resistentie.

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Afgelopen jaar heeft Syngenta het product Afinto (flonicamid) op de markt gebracht. Afinto werkt tegen een brede groep van bladluizen en dient toegepast te worden in een dosering van 0,14 kg per hectare. Helaas is Afinto niet uniek in zijn chemische groep, dus zorg dat er voldoende afgewisseld wordt waar mogelijk met Pediment of zet natuurlijke vijanden in. 

Het gebruik van natuurlijk vijanden draagt een belangrijk steentje bij in het voorkomen van resistentie of verminderde gevoeligheid van de gewasbeschermingsmiddelen. Zet voldoende natuurlijke vijanden in als basis van je gewasbeschermingsplan. Als je dan toch moet corrigeren is het belangrijk om te weten welk middel welke IRAC code heeft zodat je goed kunt afwisselen en er niet steeds een product met hetzelfde werkingsmechanisme en dus dezelfde chemische wordt toegepast.

Wil je meer weten over resistentiemanagement? Kijk dan eens op ons Expert Center.

Expert Center