Gaat u voor kwaliteitsaardappelen met goede schilkwaliteit? | Syngenta Nederland

You are here

Gaat u voor kwaliteitsaardappelen met goede schilkwaliteit?

Gewasbescherming
22.02.2021

In de laatste nieuwsberichten hebben we u geïnformeerd over de gevolgen van Rhizoctonia en het effect van Amistar. Deze keer geven we achtergrondinformatie over Zwarte spikkel en Zilverschurft.

Zwarte spikkel (Colletrotrichum coccodes) is net als Rhizoctonia een grondgebonden ziekte die tijdens de teelt de knollen kan infecteren. De schimmel ontwikkelt zich in eerste instantie tijdens de veldperiode. Een aantasting van zwarte spikkel kan zich uitbreiden, niet alleen op het veld, maar ook tijdens de bewaring. Natte omstandigheden tijdens de oogst bevorderen de aantasting, net als laat rooien. Maar ook zaken als teeltintensiteit en voorvrucht hebben een invloed. 

Naast dit alles heeft het gebruik van Rhizoctonia middelen een invloed. Onderzoek uitgevoerd in UK en door WUR – Lelystad laat dat zien. Binnen de groep van Rhizoctonia-producten laten middelen op basis van azoxystrobine (bijvoorbeeld Amistar of Profi-AZ) een goede werking zien, terwijl de stof fluxapyroxad dat sinds een paar jaar is toegelaten, geen aantoonbare werking laat zien. 

Ook een petrischalentoets, uitgevoerd door WUR - Lelystad in 2018, laat een goed effect zien van azoxystrobine op zwarte spikkel. Azoxistrobine (Amistar) en fluxapyroxad (Ref. A) werden in verschillende doseringen toegevoegd aan de voedingsbodems en vervolgens werd daar de zwarte spikkelschimmel op geplaatst. Na enkele weken werd de mate van groei beoordeeld. Op onderstaande foto is duidelijk te zien dat Amistar, zelfs in de laagste dosering, nauwelijks groei laat zien, dus een goede werking heeft, terwijl bij referentie zelfs in de hoogste dosering de schimmel nauwelijks geremd wordt in zijn groei. We zien de laatste jaren dat, wanneer producten die geen azoxystrobine bevatten worden toegepast, de problemen rondom zwarte spikkel toenemen. 

Zilverschurft (Helminthosporium solani) is een schimmel die naast Rhizoctonia en Zwarte spikkel,  de schilkwaliteit van (poot)aardappelen negatief kan beïnvloedenen voor kwaliteitsprobleem in zowel pootaardappelen als tafelaardappelen kan zorgen. In tegenstelling tot de andere 2 schimmels is zilverschurft geen grondgebonden ziekte.

Met name zilverschurft is in toenemende mate een kwaliteitsprobleem in zowel pootaardappelen als tafelaardappelen.
Besmette moederknollen kunnen wel de dochterknollen besmetten. Amistar heeft een goede nevenwerking tegen zilverschurft. De rijentoepassing tijdens het poten zorgt ervoor dat de sporen van zilverschurft niet op de dochterknollen terechtkomen.
Onderstaande foto’s van een proef, uitgevoerd op PPO Westmaas, laten duidelijk het resultaat op zilverschurft van een grondbehandeling met Amistar zien.

Ons advies, op basis van onderzoek maar ook uit jarenlange praktijkervaringen, is daarom:
Amistar toepassen als rijenbehandeling via spuitapparatuur op de pootmachine.
Dosering: 3,0 l/ha
Mengen met Ammoniumpolyfosfaat is mogelijk, maar de hoeveelheid APP mag niet meer zijn dan 33% van de totale spuitvloeistof.