Geef Botrytis geen kans

Gewasbescherming
Chrysant

Botrytis kan zich bij alle weertypen en op vrijwel alle gewassen ontwikkelen, zolang er maar vrij water en een invalspoort beschikbaar is om te kiemen.

Botrytis sporen kiemen bij temperaturen tussen 2 en 32°C waarbij de optimum temperatuur tussen 20-25°C ligt. De sporen hebben vocht uit de omgeving nodig om te kunnen kiemen. De meest ideale situatie voor de kieming van Botrytis sporen is als de luchtvochtigheid rond de 90% ligt, maar ook bij lagere luchtvochtigheden kunnen problemen met Botrytis ontstaan. Welke omstandigheden ideaal zijn voor Botrytis zie je in de tabel hieronder.

Temperatuur tabel Botrytis

Ook als er wonden op het gewas aanwezig zijn of als er sprake is van condensatie, dan kunnen deze al voldoende vocht leveren voor de kieming van de sporen. Na het kiemen van de sporen kan er binnen 2 tot 4 uur sprake zijn van een infectie van de plant. Botrytis kan hierdoor snel en hard in je gewas toeslaan.

Het is aan te raden als de omstandigheden gunstig voor Botrytis zijn om niet af te wachten en tijdig gewasbeschermingsmiddelen in te zetten zodat Botrytis geen kans krijgt en de kwaliteit van je gewas gewaarborgd blijft.

Switch wordt al jaren succesvol in gezet tegen Botrytis. Recent is ook het middel Geoxe, dat de werkzame stof fludioxonil bevat, toegelaten in diverse sierteelt- en boomkwekerijgewassen. Geoxe is iets zachter voor het gewas dan Switch en heeft een sterke werking als het preventief wordt toegepast in een dosering van 0,5 kg/ha. Om resistentie te voorkomen is het uiteraard belangrijk dat er goed wordt afgewisseld met de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen uit andere chemische groepen.

Wil je meer weten over Botrytis en hoe je dit kunt voorkomen? Kijk dan eens op ons Expert Center.