Glinstering in het gewas

Gewasbescherming
1024x573_bnl_perencluster

Dauw of honingdauw?

Op sommige plekken in het gewas is er al wat glinstering te zien. Helaas komt dit niet door dauwnatte nachten maar door de honingdauw van de jonge perenbladvlo. De meeste telers hebben al 1 keer actie ondernomen tegen de perenbladvlo. Sommige al 2 keer en bij anderen staat de 2e bespuiting Movento/Batavia nog in de planning.

300x200_bnl_honingdauw.

Als er nu nog larfjes doorkomen dan zal de 2e behandeling met spirotetramat dit niet onder controle krijgen. Meng daarom de spirotetramat met 0,5 lt Vertimec® Pro! De larven zijn nu het meest gevoelig voor Vertimec. Dan blijf je de problemen voor, zodat je schoon de zomer in kan gaan waarna de nuttigen het gewas schoon zullen houden.

Honingdauw of meeldauw?

De druk van meeldauw neemt de laatste jaren flink toe. Aan de ene kant begrijpelijk, maar jammer dat het gebeurt want het is niet nodig. Voor een groot gedeelte komt de meeldauw druk omdat we onze intervallen vergroten bij het huidige droge weer. We zijn vooral gefocust op de schimmels die het goed doen bij natte omstandigheden. Terwijl het nu juist de ideale omstandigheden zijn voor meeldauw. Daarom is nu het moment om de actieve meeldauw uit het perceel te verwijderen Daarnaast bescherm je met 0,25 ltr/ha Topaz® niet alleen de huidige teelt maar ook de knoppen voor het komend seizoen.

300x200_BNL_meeldauw in perenboom