Hebben ze de lente en de winter omgewisseld?

Gewasbescherming
Perenbloesem beregend nachtvorst

Twee middelen - twee doelen

We hebben Promalin® en we hebben Regulex®10SG. Beide bevatten GA4/7. Dit groeihormoon verbetert de zetting en verhoogt de schilkwaliteit. Promalin bevat óók nog 6BA. De 6BA geeft extra celdeling en dit zorgt weer voor grovere vruchten.

Fantasieboom Promalin Regulex Isabion

Zetting en temperatuur

Voor een zettende toepassing moet de bloem open zijn voor de beste werking. Ook willen we hier profiteren van de extra celdeling. Omdat celdeling beter verloopt met hogere temperaturen is de werking beter vanaf 15 graden en optimaal van 18 graden. Dus voor een zettende en kwaliteit verbeterend effect 0,25ltr Promalin en of 50 gr Regulex toepassen bij een aantal dagen met mooi weer.

Appelbloesem knop en open bloemen

Vorst en Kou

Normaal sturen de vruchtbeginsels een signaal (gibberellines en auxines) naar de boom met de vraag voor voedsel. Door de vorst is dit vruchtbeginsel dood en gaat dit signaal niet meer uit. Zonder voedsel ook geen groei. Wanneer er binnen 48 uur (liefst 24!) na de vorst wordt behandeld met 0,25ltr Promalin of 50gr Regulex past u dit signaal kunstmatig toe. Net als bij een vliegwiel, geven Promalin en Regulex de eerste slinger, waarna de vrucht weer door kan groeien! Voor het afgeven van dit signaal en het redden van de vrucht is de temperatuur niet relevant. Heb je het al eerder behandeld en nu weer schade, dan is het beter om nog een keer het signaal op te starten en Promalin of Regulex te herhalen.

Appelbloesem bevroren door beregening

Redden maar ook een beetje vertroetelen

Het is koud, dat merken niet alleen wij, maar ook de boom. Processen lopen niet optimaal en we kunnen wel stellen er is ook stress. Een kuurtje van 3 x 2,5ltr Isabion® helpt om deze stress op te vangen. Isabion geeft de kant en klare voedingstoffen zodat de boom (en de vruchten) door kunnen ontwikkelen en niet stil blijven staan zoals ze nu doen.

Terug naar de orde van de dag, Schurft….

Vanaf volgende week wordt het weer warmer en zal het gewas weer zijn snelle ontwikkeling terug oppakken. Die snelle ontwikkeling maakt het onmogelijk om een goede preventieve bescherming te hebben tegen schurftinfecties. Daarnaast blijft het in het cluster ook vaak langer nat dan dat de bladnatmodellen aangeven. Bij die dergelijke twijfelachtige situaties is het beste om de schurft infecties curatief terug te pakken met 0,4kg Chorus®. Dit voor een goede blad- en vruchtkwaliteit en zodat u de rest van het seizoen niet achter de (schurft) feiten aan blijft lopen. Zie ook de video helemaal onderaan.

Cluster bloemknoppen

Orde van de dag?

Helaas heeft iedereen ook te maken met de gevolgen van het covid-19 virus. Dit betekent ook dat we minder op de baan zitten dan we willen. Daarom zullen we via de sociale media meer toelichting te geven op de actuele situaties. Kijk je mee? Twitter.com/ronalddamme                                                                                                   

Tip van Ronald

Groeiregulatoren (Promalin en Regulex) werken plaatselijk. Daarnaast geeft 0,25 ltr. Promalin toegepast in 250 ltr water een ander effect dan 0,25 ltr Promalin in 500 ltr water.

Pas daarom voor een optimaal resultaat de groeiregulatoren toe met 500 ltr water en een goede spuittechniek!