Het groenste blok in de hele omgeving! | Syngenta Nederland

You are here

Het groenste blok in de hele omgeving!

Gewasbescherming
30.09.2019
Jansen-Middenmeer-zeer-goede-resultaten-ElatusEra

Wij hadden totaal geen last van roest en mooie tarweopbrengsten van gemiddeld ruim 11,5 ton. Volgend jaar ga ik zeker weer Elatus Era gebruiken!

De regen komt met bakken naar beneden, dus even tijd voor een kop koffie en een praatje met Hans en Carla Jansen uit Middenmeer. Hans vertelt ons dat hij de derde generatie is die hier in de Wieringermeerpolder boert sinds 1937. De drooglegging van de Wieringermeer en de aanleg van de Afsluitdijk zijn voortgekomen uit de watersnoodramp van 1916 waarbij grote delen van Noord-Holland onder water kwamen te staan. Er was een nauwkeurige bewonersselectie met quota vanuit heel het land en zo kwam de voorvader van Hans vanuit het Brabantse Kruisland in Middenmeer terecht.

Hans en Carla runnen samen het bedrijf, bijgestaan door een vaste werknemer. Op hun bedrijf vormt de hoofdmoot pootgoed, consumptieaardappelen en sjalotten. Daarnaast telen ze knoflook, graszaad, bieten en mais op totaal zo’n 190 ha. Komend jaar staan daarnaast zaaiuien weer op het programma. Ook telen ze behoorlijk wat tarwe en hybride gerst. En juist daar willen we het graag over hebben.

De hybride gerst zit alweer in de grond. Ook dit jaar koos Hans weer voor een hybride Syngenta-ras, vanwege de hoge opbrengst (ruim 10,5 ton) en de fikse hoeveelheid stro die er vanaf komt. “ Het lijken wel bamboestengels!”. Vroeg gezaaid, want dat geeft de meeste opbrengst. Evt. luizen die gerstevergelingsziekte kunnen veroorzaken, pakt hij aan met bijvoorbeeld een Karate Zeon bespuiting.

Jansen teelt de tarwerassen Ebey en Talent. In de tarwe heeft hij op de T1 een bespuiting met Ascra of  Skyway uitgevoerd, gevolgd door Elatus Era op T2. Ondanks dat Talent een ras is dat gevoelig is voor Septoria, heeft hij totaal geen last gehad van Septoria en roest, terwijl een belendend perceel geheel onder de roest zat. “ Daar is veel te laat gespoten”. De opbrengst van beide percelen was gemiddeld ongeveer 11,5 ton. “Volgend jaar ga ik zeker weer Elatus Era gebruiken!”.

Advies omtrent de bespuitingen krijgt Jansen via de distributie. De adviseur was zelf ook zeer enthousiast: “Hier in Middenmeer ligt mijn favoriete perceel, een prachtig groen blok!”. Belangrijk voor een prachtig ziektevrij en groen gewas, is een langdurig preventieve bescherming. De basis van ELATUS™ Era is SOLATENOL™, een nieuwe molecuul uit de SDHI-groep. Het blokkeert de energieproductie van de schimmel waardoor deze afsterft. Elatus Era is zeer efficiënt in gebruik waardoor met lage hoeveelheden wordt het gewenste resultaat bereikt. Solatenol is 3 tot 7 keer zo effectief als referentiemiddelen. Hans vindt ook de 1l dosering handig: “Scheelt een hoop gereken en voorkomt eventuele doseringsfouten”.

Maar hoe zit dat nu met het greening effect? Waarom is het belangrijk dat het blad lang groen blijft?

We leggen uit dat onderzoek heeft aangetoond dat tarwe vanaf de bloeit tot de afrijping gemiddeld 150 kg graan per dag/ha produceert. Deze productie stopt zodra het blad onder de 37% groen bladoppervlak komt. Elatus Era houdt het blad langer boven die 37% groen (terwijl de afrijping niet later wordt) Dit levert dus extra opbrengst op (zie onderstaande grafiek). Zo’n prachtig groen blok is dus niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de portemonnee!

meer groen blad voor meer fotosynthese in tarwe met Elatus Era