Het kriebelt, de lente is begonnen!

Gewasbescherming
102x573_BNL_lente-lammetje

Knoppen beginnen te schuiven

Het wordt warmer en we beginnen al activiteit te zien in de knoppen. Samen met het gewas ontwikkelen zich ook de eerste ziekten en plagen. De schurftsporen zijn ook al rijp en met de eerste groene delen is er een kans op de eerste schurftinfectie. Normaal is dit niet zo spannend, maar vanuit de laatste jaren zien we dat de vroege infecties steeds belangrijker worden en voor een groter gedeelte verantwoordelijk zijn voor ge-etter door het hele seizoen. Probeer daarom de schuivende knoppen en de eerste groene delen al preventief af te dekken met ThiovitJet®, zodat schurft geen kans krijgt.

Perenpok

Samen met de NFO hebben we het etiket van Thiovit Jet kunnen verbeteren waardoor het nu weer voor iedereen toepasbaar is. Thiovit Jet is geformuleerd als gewasbeschermingsmiddel, waardoor we in de praktijk beduidend betere resultaten zien, dan de nevenwerkingen van de zwavel-bladmeststoffen.

300x200_BNL_perenpok

Bij gebruik van Thiovit Jet bescherm je niet alleen de knoppen tegen schurft, maar je benut ook de nevenwerking tegen de perengalmijten. Voor het beste resultaat wanneer mogelijk de bespuiting uitvoeren bij hogere temperaturen (+15 graden) o.a. voor de dampwerking van zwavel. Bij deze temperaturen zijn de mijten meer actief en komen ze makkelijker in aanraking met de zwavel. De ontwikkeling van de mijten lopen gelijk op met het gewas, dus gewasstadia (schuivende knop!) is leidend vergeleken met temperatuur.

   

Voor meer informatie over Thiovit Jet, klik op bovenstaande logo banner.

Houden we schurft nog wel onder controle?

Begin alvast met het maken van een planning over hoe dit seizoen schurft onder controle te houden. Het lijkt dat we veel fungiciden voor schurft en meeldauw hebben. Maar vele middelen hebben strenge beperkingen in aantal toepassingen. Ook komen veel middelen uit dezelfde chemische groepen, waar we vanwege resistentierisico’s erg voorzichtig mee moeten omgaan.

300x200_bnl_ schurft

Wissel groepen af en voeg aan gevoelige groepen een contactfungicide toe. Belangrijke groepen zijn; SDHI’s, QoI’s (strobilurines), DMI’s  (Score®/Topaz®) en AP’s (Chorus). Voor de bloei is 0,45kg/ha Chorus® bij uitstek het curatieve middel wat het meest wordt toegepast en in de nabije toekomst zullen er geen nieuwe curatieve middelen bijkomen. Voeg altijd Captan/Delan in een tankmix aan de Chorus toe, voor middelenbehoud en de beste effectiviteit naar schurft.

Chorus is een curatief schurftmiddel, wat goed werkt bij lagere temperaturen. Wanneer Chorus vlak na een schurft-infectie wordt toegepast heb je de beste schurftwerking. Daarnaast geeft Chorus ook de eerste bescherming tegen meeldauw. En niet geheel onbelangrijk voor peer; Chorus geeft de eerste klap naar zwartvruchtrot, immers Chorus is 1 van de 2 werkzame stoffen uit het sterke middel Switch®, een begrip op Stemphylium.