Hoe is de kwaliteit van uw fruit op dit moment?

Gewasbescherming

In juli 2015 hebben we u in onze fruitmail nummer 8 handvatten gegeven om uw fruit zo goed mogelijk te beschermen tegen vruchtrot. Op dit moment is het afzetseizoen halverwege en krijgen we een goede indruk hoe het fruit uit de bewaring komt. Van verschillende kanten komen al enige tijd berichten dat de kwaliteit van het fruit uit de koeling niet overal meevalt terwijl we nog ruim vier maanden hebben te gaan. Dit is een zorgelijk signaal en daarom alle reden om op dit moment al te na te gaan hoe uw bewaarresultaat er tot nu toe uitziet en hoe u mogelijk voor komend seizoen verbeteringen aan kunt brengen.

5% Uitval als gevolg van aantasting door bewaarziekten is bij een prijs van € 0,35/ kg en een oogst van 45 ton/ha.een verlies post van bijna € 800,- En bij een prijs van € 0,50/kg zelfs meer dan € 1.100,- per hectare. Een goede bestrijding van bewaarziekten loont dus altijd!

Sterke middelen maken het verschil

In de eerste plaats is effectiviteit heel belangrijk maar onderschat ook de invloed van regen niet! Zoals de grafiek laat zien, viel er vanaf de tweede helft van augustus 2015 regelmatig meer dan 10 mm regen. Bij een product als captan spoelt dan een deel van de werkzame stof af, waardoor de bescherming tegen bewaarziekten gevaar loopt. Als het schema tegen vruchtrot teveel of uitsluitend is gebaseerd op captan, kan dat dus een onnodig hoog percentage rot veroorzaken en behoorlijke financiële gevolgen hebben.

Met de toelating van Switch® in 2009 en Geoxe® en Safir ® in 2013 hebben fruittelers de beschikking gekregen over drie heel sterke producten om een breed scala aan bewaarziekten effectief te bestrijden en die tevens bijzonder regenvast zijn.

Naarmate fruit langer wordt bewaard, neemt de kans op bewaarverliezen steeds meer toe. Voor korte bewaring volstaat een strategie met alleen toepassingen van Safir of Geoxe op 10- 14 dagen voor de oogst en 3 dagen voor de oogst of bij appels tussen de 1e en 2e pluk.

Voor middellange- en lange bewaring is een zwaarder schema nodig omdat de aantastingen van bewaarrot tot juni/juli uit de koeling gehouden moeten worden. Door 3 tot 4 weken voor de oogst een basis te leggen met Switch en vervolgens 10 – 14 voor de oogst en 3 dagen voor de oogst of tussen de 1e en 2e pluk Safir of Geoxe in te zetten, haalt u het maximale uit het afspuitschema voor de pluk. Switch werkt zowel curatief als preventief en maakt daardoor alle vroege aantastingen die mogelijk al eerder in de zomer zijn ontstaan zoals van bijvoorbeeld Neofabraea, ongedaan. Vervolgens beschermen Safir en Geoxe het fruit preventief tot aan de pluk omdat de wachttijd van beide producten slechts 3 dagen is zonder enig residu probleem. Jarenlang onderzoek, uitgevoerd door PCF in België, bevestigt de kracht van deze aanpak.

Verandering advies bewaarziektebestrijding voor 2016
Met ingang van 2016 is het afspuitschema voor appels en peren veranderd omdat captan nu, ongeacht de dosering, een wachttijd heeft gekregen van 28 dagen. Bovendien is het aantal toepassingen van captan tegen bewaarziekten beperkt tot 4 keer. Deze laatste periode van 28 dagen voor de pluk is uitstekend in te vullen met Switch en Safir/ Geoxe. De keuze hangt hierbij met name af van de bewaarduur van uw fruit. Zowel Switch als Geoxe/ Safir hebben een wachttijd van slechts 3 dagen en voldoen ruim aan alle denkbare afzet eisen. Met captan aan de basis gevolgd door Switch en Geoxe/ Safir in de laatste weken voor de pluk verkrijgt u de beste bescherming tegen bewaarziekten wat ten goede komt aan de kwaliteit van uw fruit. Daarvan plukt u de vruchten want alleen kwaliteitsfruit heeft de beste kans op de huidige moeilijke afzet markt. Voor vragen en advies kunt u altijd contact opnemen met onze Crop Advisor Jan Hoogland