Hoe pak ik mijn virus (TBV) in tulp aan en werken de virusmiddelen nog wel?

Gewasbescherming
tulpen

De bloembollen- en sierteelt ondervindt schade door plantenvirussen. Het is dan ook erg belangrijk om deze virussen tijdig te bestrijden en te zorgen dat de kwaliteit van de bloembollen wordt veilig gesteld.

De basis is gezond uitgangsmateriaal. Partijen met >1,5% virus zijn moeilijk te onderhouden en kosten veel tijd. Soms kan het beter zijn om vanuit afbroei weer opnieuw te starten met een nieuwe partij. Op het veld begint de basis bij een goede selectie. Dat begint bij veel cultivars met vroege selectie op het blad. Elke virusplant die wordt verwijderd of doodgespoten is immers geen bron meer voor verdere verspreiding. Door het vroege voorjaar is het raadzaam om goed het weer in de gaten te houden. Op heldere dagen met temperaturen boven de 13 °C worden de luizen actief. De inzet van insecticiden is naast een goede selectie nodig om het virus te beheersen. Met Karate Zeon legt u de basis voor een goede virusbeheersing.

Werken virusmiddelen nog wel?

Karate Zeon is een synthetische pyrethroïde op basis van de actieve stof lambda-cyhalothrin. Het is het meest gebruiks-,  gewas- en kosten vriendelijke middel van de groep pyrethroïden en is zeer efficient tegen virusoverdracht, vanwege de drievoudige werking. Karate Zeon heeft namelijk een directe contactwerking, heeft een werking door opname en een afstotende werking dat ook wel repellent werking wordt genoemd. Een nadeel van de pyrethroïden is de lengtewerking die bij warme dagen (boven de 20 °C) met veel instraling versnelt afneemt.

Vanuit de praktijk werd weleens gezegd dat de pyrethroïden niet meer werken, maar hoe zit dat eigenlijk? We namen de proef op de som. In 2019 werd door HLB een luizenproef uitgevoerd met een tweeledige opzet. Vanuit tulpen veldjes werden zwarte bonenluizen gehaald om in proef 1 de veldjes te infecteren. Toen de veldjes goed onder de luizen zaten zijn deze gepoten met Karate Zeon, referentie S en Pediment. Na 5 dagen zijn de luizen geteld. Ondanks de hoge druk zien we nog een goede werking van zowel Karate Zeon als Pediment.

Aantal luizen

In de 2de opzet zijn de middelen eerst gespoten, na 4 dagen geïnfecteerd met zwarte bonenluis en 7 dagen na de bespuiting beoordeeld op het aantal luizen.

Aantal luizen

Grafiek 2 laat de resultaten zien van de 2de proef. Hierin wordt de beoordeling weergegeven van het aantal luizen 7 dagen na de bespuiting. In het object met Karate Zeon zien we geen luizen.

Conclusie

We zijn weer een ervaring rijker en hebben nog geen enkele aanleiding te twijfelen aan de werking van Karate Zeon.

Advies virusbeheersing in tulp

Spuit als basis wekelijks Karate Zeon en zet rond de bloei een andere hiervoor toegelaten pyrethroïde in. Voeg specifieke middelen, zoals Pediment toe aan het basisschema met pyrethroïden als de luizendruk toeneemt. Let op dat bij warme dagen met veel instraling de afbraak van de middelen versnelt afneemt.

tulpenveld