Laat je niet verrassen door echte meeldauw | Syngenta Nederland

You are here

Laat je niet verrassen door echte meeldauw

Gewasbescherming
25.05.2022
Chrysant

De laatste weken hebben we mooie zonnige dagen gekend en wordt er nog niet meteen aan schimmelziekten in het gewas gedacht. Echte meeldauw gedijt echter goed bij droog weer en heeft over het algemeen weinig vocht nodig om zich te ontwikkelen. Regen heeft zelfs een negatieve invloed op de ontwikkeling van echte meeldauw. Des te meer reden om alert te zijn en je niet te laten verrassen door deze schimmelziekte.

Op tijd starten en goed af wisselen

Afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan met het preventief starten tegen echte meeldauw met het nieuwe biofungicide Taegro. Taegro is een biologisch middel dat met name werkt op basis van competitie om plaats en voedsel, oftewel een goede bedekking van het blad met bacteriesporen is erg belangrijk. Overal waar de bacteriesporen het blad bedekken, krijgen de schimmelsporen geen kans om het blad binnen te dringen.

Voeg je de hulpstof Elasto G5 toe aan Taegro, dan wordt de bladbedekking beter en ben je dus nog beter beschermd tegen schimmelsporen. Elasto G5 is een unieke hulpstof die al jaren succesvol wordt gecombineerd met klassieke en biologische gewasbeschermingsmiddelen. Recentelijk heeft de certificerende instantie FiBL voor Elasto G5 een positief besluit genomen en staat het middel op de biologische inputlijst van Skal Biocontrole. Elasto G5 mag nu dus worden ingezet in de biologische teelt. Door de specifieke eigenschappen van Elasto G5, laat deze hulpstof zich uitstekend combineren met Taegro en andere biofungiciden en kan de werkzaamheid van deze producten aanzienlijk verbeteren. Daarnaast activeert Taegro het natuurlijke afweersysteem (SAR mechanisme) van de plant en hebben metabolieten van Taegro een anti-schimmelwerking. Deze 3 werkingsmechanisme kunnen alleen goed werken als je Taegro preventief toepast.

In onderstaande video vertelt onze Crop Advisor Caroline van den Hoek meer over de toepassing van Taegro tegen echte meeldauw.

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Heeft de echte meeldauw al de kans gekregen om je gewas binnen te dringen dan is het lastig om ze er nog uit te krijgen. Bij een reeds aanwezige aantasting adviseren we om een chemisch middel in te zetten om de aantasting snel naar beneden te krijgen. Let hier bij op dat er goed met de middelen afgewisseld wordt vanuit het oogpunt van resistentiemanagement. Zo kan na 1 of 2 bespuitingen met een middel uit de groep van strobilurines (Bijvoorbeeld Ortiva) afgewisseld worden met een middel uit een andere groep zoals bijvoorbeeld Topaz (triazolen).  

Een ander sterk alternatief tegen echte meeldauw is Alibi Flora. Syngenta heeft Alibi Flora speciaal voor de sier -en boomteelt ontwikkeld. Het middel is zowel toegelaten in de bedekte als onbedekte teelt en heeft een preventieve en curatieve werking tegen echte meeldauw, bladvlekkenziekten en roest. Alibi Flora heeft 2 werkzame stoffen (azoxystrobine en difenconazole) en die vallen in verschillende chemische groepen (Strobilurines en triazolen). Dus let hierbij op met afwisselen. Maak vooraf een goed plan van aanpak om zo voldoende af te wisselen. Lees goed de etiketten, aangezien elk middel haar eigen toepassingsvoorwaarden heeft.

Wil je meer weten over echte meeldauw en resistentiemanagement? Kijk dan eens op ons Expert Center voor de sierteelt.

Expert Center