Legering: een bedreiging voor optimale opbrengst in tarwe

Gewasbescherming
Advies groeiregulatie tarwe en gerst met Moddus Evo

Nieuwe tarwerassen hebben een hogere opbrengstpotentie wat meestal resulteert in een zwaarder gewas. De kans op legering wordt daardoor groter, maar ook weersomstandigheden, zoals zware regenbuien en harde wind kunnen legering veroorzaken. Daarom is het spuiten van de juiste groeiregulator een noodzaak. Gelukkig is er nu Moddus Evo. 

Moddus Evo, op basis van trinexapac-ethyl, remt de celstrekking en verdikt de celwanden. De stengel wordt hierdoor korter en steviger met als resultaat: minder snel legering. De nieuwe formulering van Moddus Evo zorgt ervoor dat er meer werkzame stof in de plant komt, waardoor een lagere dosering nodig is. 

Voor een optimaal resultaat moet Moddus  Evo worden ingezet tussen einde uitstoeling en het voelbaar worden van de tweede knoop.

Moddus Evo is meer dan anti-legering, het geeft ook meeropbrengst!

Kortom, een bespuiting met Moddus Evo verdient zichzelf altijd terug!

Ook als er geen legering optreedt is een bespuiting met Moddus Evo rendabel, want Moddus Evo stimuleert de beworteling en zorgt daardoor voor een opbrengstverhoging. Hieronder ziet u de opbrengstgegevens van een proef in wintertarwe in het ras Elixer (Niewolda 2018). Het seizoen 2018 was warm en droog, met een vroege afrijping. Dus geen jaar met legering. Maar wel ideaal om de opbrengstresultaten – zonder legering, want legering beïnvloedt de opbrengst vaak negatief – tussen diverse middelen waar te nemen. Onderstaand ziet u de opbrengstgegevens van een proefveld in Nieuwolda. Hier laat Moddus Evo (zowel in 1 als in 2 toepassingen) wederom de hoogste opbrengsten zien.

Toepassing groeiregulatie:

- bij 1 toepassing: 17 april (BBCH 30)
- bij 2 toepassingen: 17 april en 4 mei (BBCH 30 en 30 + 14 dagen)

uitstekende opbrengsten groeiregulatie moddus evo

Advies tarwe:

Bij 1 toepassing: voer in gewasstadium BBCH 32 een bespuiting uit met Moddus Evo 0,2 l/ha + CCC 0,5 l/ha

Bij 2 toepassingen (bij lange slappe rassen): voer 2x een bespuiting uit met Moddus Evo 0,15 l/ha + CCC 0,5 l/ha
​- voer de eerste toepassing uit in gewasstadium BBCH 30
- de tweede bespuiting voert u dan 7 tot 10 dagen later uit

Advies gerst: 

Advies zomergerst: 

Normaal zal in zomergerst worden gekozen voor 1 bespuiting. Voer deze dan uit met 0,3 - 0,4 l/ha Moddus Evo (afhankelijk van ras en gewasstand) in het gewasstadium BBCH 25-32 (spuit bij voorkeur in het vroegste gewasstadium).

Advies wintergerst: 

Vaak zal in wintergerst voor 2 bespuitingen worden gekozen, omdat wintergerst een relatief lang en zwaar gewas is.

  • voer de eerste toepassing uit in gewasstadium BBCH 25 met Moddus Evo 0,3 l/ha
  • de tweede bespuiting voert u dan zo’n 10 dagen later uit, ook weer met 0,3 l/ha

Indien u toch maar voor 1 toepassing kiest, voert u dan de bespuiting uit met 0,6 l/ha Moddus Evo in het gewasstadium BBCH 25-32 (spuit bij voorkeur in het vroegste gewasstadium)