Mooi geplukt van de boom, mooi uit de koeling!

Gewasbescherming
Appels

 In de Fruitteelt 14-2020 gaf Frank van der Geijn een evaluatie van het bewaarseizoen. Een belangrijke conclusie was:

Een teeltseizoen wordt feitelijk pas afgesloten op de sorteerband of beter: in een uitstalproef na het sorteren ……

Je kan nog zo'n mooi gewas aan de boom hebben hangen, maar als de vruchten uit de kist komen druipen leveren ze niks op. En kosten ze zelfs geld! Want ze zijn geteeld, geplukt, bewaard en misschien zelfs al gesorteerd

Ga een dagje mee met mij!

Bierviltje 350x345

Als Syngenta doen wij jaarlijks mee met verschillende bewaarproeven. Dit zijn initiatieven van distributeurs en kennispartners die elk jaar verschillende bewaarschema’s met elkaar vergelijken. Als voorbeeld wil ik noemen een bewaarproef  die op Jonagold geplukt is in 2019. De bewaarstrategie van 2x Switch® en 2x Geoxe®/Safir® voor de 1e pluk, kwam er hier als beste uit met 2% uitval in juli dit jaar.

Het eerste wat ik hoor van een teler is, “Veel te duur afspuitschema”. Maar… kijk even naar mijn bierviltje. Onbehandeld had 8% uitval en het zware-“dure” schema slechts 2% uitval. Een verschil van 6%! En dan reken ik nog voorzichtig met 40 ton per ha.

Met deze simpele berekening is elk technisch goed spuitschema te verdedigen!

Een foto zegt meer dan 1000 woorden?

Bewaarproef met Switch-Geoxe-Safir

Dit is de proef die uit de cel is gekomen. Hoe minder kisten je ziet hoe minder rot er in de partij zit. Het spreekt voor zich welke 2x Switch® en 2x Geoxe®/Safir®is....

Een topproduct verdient een topbescherming

Foto SwitchPPDadvertentie

Één schema voor alle afzetstrategieën is bijna niet mogelijk, dan doe je, jezelf en jouw product tekort. Wil je een flexibel schema waar je alle kanten mee uit kunt, dan kan je het schema voor de lange bewaring toepassen. Kies anders het schema wat het beste past bij jouw afzetstrategie.

Bewaarspuitschema

Zeker bij een regenachtige oogst is het verstandig om tussen de verschillende plukken door een extra behandeling uit te voeren met Geoxe of Safir.

Zoals in de proef en nog robuuster schema

Omdat er een historie is met rot of  je wilt gewoon geen rot in je partij. Dan kan je net als in de proef, bij 10 dagen voor de oogst, Switch in het lange bewaringsschema toevoegen.

Verkoopbaarheid van mijn topproduct

Bovenstaande schema’s bevatten maar 2 actieve stoffen (zonder de captan). Bijkomend voordeel is dat je met het zwaarste schema niet boven de strengst bovenwettelijke MRL-eisen komt. Ook hebben Switch en Geoxe/Safir geen ARfD waarden, zodat je ook hier niet klem komt te zitten met de bovenwettelijke eisen. Dit houdt je flexibel in de eisen van verschillende afnemers.

Klik op het Switch logo voor meer informatie over Switch

De LAATSTE kans!

Sneeuwkanon

Advies om volgend jaar meeldauw vrij te starten:

We zien het nu al 2 jaar op rij, een moeilijke seizoens-start met betrekking tot meeldauw. Normaal was het beschermen van de afsluitende knoppen minder van belang omdat strenge vorst de meeldauwdruk voor het daaropvolgende seizoen aanzienlijk kon verlagen. De laatste jaren waren de winters veel minder koud en dit zagen we dus ook terug in de meeldauwdruk. Gaan we er nu op gokken dat we dit jaar wel een koude winter krijgen? Of beschermen we de afsluitende knoppen met 0,25ltr/ha Topaz®. Topaz heeft een korte- residutermijn van 28 dagen dus daarvoor hoef je het niet te laten. Dus nu is het de laatste kans om de meeldauwdruk voor volgend jaar te verlagen. Of misschien kunnen we een sneeuwkanon huren?