Mooi groen gewas of zwart/wit van het gespuis? | Syngenta Nederland

You are here

Mooi groen gewas of zwart/wit van het gespuis?

Gewasbescherming
18.06.2019
Zwartvruchtrot op peer

Volgend jaar ook wit van de meeldauw?

Misschien weet u het nog, maar exact een jaar geleden was het een warme droge periode, uitermate geschikt voor meeldauw. Dit was ook duidelijk te zien bij de start van het seizoen, bomen met meer dan 10 meeldauw-pluimen waren geen uitzondering. Ondanks dat het vandaag geen echt meeldauw-weer is, geeft de grote meeldauw hoeveelheid wel een serieuze bedreiging voor de afsluitende knoppen. Zorg dat deze knoppen goed beschermd zijn, eindig het seizoen met enkele malen 0,25ltr/ha Topaz®, zodat u volgend jaar start met een groene ipv een witte boom.

Zwart van de zwartvruchtrot?

Het is zwartvruchtrot-weer! Neem geen risico en bescherm uw vruchten met 0,8kg/ha Switch®. Switch is het enige middel in de markt wat zowel de sporen kan afdoden als een infectie curatief terug kan pakken. Natuurlijk geldt ook hier, voor een goede werking zo dicht mogelijk bij de infectie plaatsen.

Wat hebben fruitmot en kevers met elkaar te maken?

De eerste fruitmotjes komen nu uit het ei. U heeft al, of gaat straks de eerste bespuiting chlorantraniliprole (Coragen) toepassen, net zoals u de laatste jaren gewend bent. Wij vragen met klem om deze bespuiting niet te herhalen maar op te volgen met 3kg/ha Affirm®. Niet alleen heeft Affirm een goede werking op fruitmot en geeft deze combinatie geen residu bij de oogst. Maar nog veel belangrijker; u behoudt een sterk insecticiden pakket voor de toekomst. De tactiek van de laatste jaren geeft een verhoogde kans op resistentie. Komend jaar komt de grote broer van chlorantraniliprole, deze werkt op kevers. Het zou zonde zijn om die nu al te verspelen!

Het plakt van de perenbladvlo

De komende periode kunt u beoordelen of de gevolgde strategie heeft gewerkt. Volg dit goed op, help waar nodig de balans te herstellen met 0,5ltr/ha Vertimec Pro. Vertimec Pro werkt vooral goed op het jongere larve stadia van de bladvlo. Laat u deze ontsnappen dan loopt u nog het hele seizoen achter deze vlooien aan. Uit proeven zien we dat de werking van Vertimec op oudere larven wat tegenvalt, op tijd inzetten is een must.