“Nu de aandacht erbij met schimmels in prei.”

Gewasbescherming
Prei

Na een periode met extreme temperaturen zijn inmiddels ook voor schimmels de omstandigheden weer een stuk gunstiger. In de teelt van prei vragen meerdere ziekten de aandacht van de teler. In alle gevallen geven preventieve bespuitingen het beste effect.

Met de hoge temperaturen in de eerste helft van augustus nog vers in het geheugen denkt niet iedereen aan gevaar door schimmelaantastingen in de teelt van prei. Toch is het opletten geblazen volgens Jelle Westerlaken.

“De belangrijkste reden om nu al alert te zijn is dat voor de drie belangrijkste schimmels in prei preventieve bespuitingen het beste werken. Je moet ze geen kans geven om zich te vestigen.”

Die drie grootste belagers zijn roest, papiervlekkenziekte en Purpervlekkenziekte,. “Plantingen die nu of binnenkort worden geoogst, zullen meestal weinig schimmelproblemen hebben”, aldus de crop advisor van Syngenta. “Maar voor de latere plantingen moeten telers eind augustus, begin september de weersomstandigheden goed volgen voor een mogelijke aantasting van het gewas. De afgelopen week zijn er na een warme periode soms zware buien gevallen waarbij het gewas mogelijk verzwakt en/of beschadigd is, en kunnen de planten meer vatbaar zijn voor schimmel aantasting. De omstandigheden voor roest zijn ideaal te noemen, gematigde temperaturen, met af en toe een regenbui. Wanneer roest niet optijd (preventief) bestreden wordt, krijgen andere schimmels makkelijker kans om zich te ontwikkelen.  Bij het zien van de eerste sporen (liefst eerder) een bestrijding in zetten. Tijdig beginnen zorgt voor een gezond gewas met minder opbrengst verliezen.

Roest vraagt aandacht

 “Voor de aanpak van roest hebben we momenteel niet echt een middel dat er uit springt”, aldus Westerlaken. “Daarom is de bestrijding van roest in de latere plantingen van prei een grote uitdaging. Ons eigen middel Amistar Top past het beste vooraan in het schema vanwege de goede en breede-werking. Het is volgens Westerlaken sowieso van groot belang dat preitelers op tijd beginnen (preventief) met de bespuitingen tegen roest. “We hebben alleen nog maar preventieve middelen tot  onze beschikking. Als een schimmel zich heeft gevestigd, kun je niet meer goed ingrijpen.” Om die reden is het ook belangrijk dat telers goed de weersomstandigheden blijven volgen. Westerlaken: “Eind augustus heb je door dauw en mist vaak al meer vocht in het gewas dan je denkt. En prei droogt niet snel.”

Middel op de plank

In de nabije toekomst kunnen telers van Syngenta een sterke nieuwe roestbestrijder in prei verwachten. “We hebben een hele mooie oplossing op de plank liggen”, vertelt Westerlaken, “maar via de reguliere toelatingsprocedure gaat het helaas nog ongeveer 2 jaar duren voordat dit middel beschikbaar is.”