"Nu opletten met schimmelziekten in asperge!"
Recente weersomstandigheden geven aanleiding om alert te zijn op schimmelziekten in asperge. Neerslag en hogere temperaturen spelen zowel Stemphylium als Botrytis in de kaart. Wie nu het loof gezond houdt, versterkt de uitgangspositie voor volgend jaar.
“De neerslag van de laatste tijd en de oplopende temperaturen zorgen voor meer infectiedruk in de asperges”, zegt Jelle Westerlaken.
“En op sommige percelen zal het loof beginnen te verouderen. Daarom is het nu tijd om in actie te komen tegen Botrytis en Stemphylium.”
Oogstseizoen
Het oogstseizoen verliep voor veel aspergetelers niet volgens het boekje. “Door arbeidstekorten zijn telers op bepaalde percelen eerder gestopt met oogsten. Daardoor zijn er flinke verschillen in gewasontwikkeling. Dat maakt de timing van bespuitingen wat lastig”, aldus de crop advisor van Syngenta. “Het advies blijft om 4 tot 5 weken na het einde van de oogst te beginnen met de schimmelbestrijding. Je wilt niet dat het transport van reservevoedsel naar de klauwen wordt verstoord door een schimmelaantasting. Feitelijk zijn de bespuitingen een verzekering tegen oogstrisico’s in het volgende seizoen.”
Afwisselen belangrijk
Bij de middelenkeuze hamert Westerlaken vooral op het belang van het afwisselen van middelen. “We weten dat sommige Stemphylium-stammen resistent zijn tegen bijvoorbeeld strobilurines. Het is dus belangrijk om afwisselend fungicides uit verschillende groepen te gebruiken. Een middel als Switch is helemaal een ideale afwisselpartner want het bevat twee actieve stoffen die beide niet onder de bekende groepen vallen.”
Dauwnachten verraderlijk
Voor de korte termijn is vooral oplettendheid van belang, stelt Westerlaken. “Als we straks weer een warme en droge periode krijgen, ligt het gevaar van dauwnachten op de loer. Een flinke dauwnacht kan al genoeg zijn voor een Botrytis infectie. Je staat er van versteld hoe lang het gewas soms nat blijft.” Bij de bespuitingen moeten telers niet bezuinigen op water, adviseert Westerlaken. “En gebruik een grove druppel want anders kom je niet onderin het gewas.”