Onstuimig en koel weer zorgt voor een latere start van het voorjaar | Syngenta Nederland

You are here

Onstuimig en koel weer zorgt voor een latere start van het voorjaar

Gewasbescherming
16.03.2021
Tulpen

In tegenstelling tot vorig jaar hebben we een echte winter gehad en zitten we nu juist in een relatief koude periode met onstuimig weer. De ontwikkeling van de tulpen gaat daarom veel trager dan vorig jaar. Niets is zo onzeker als het Hollandse weer dus voor je het weet lopen de temperaturen weer op en is het raadzaam om de gewasbescherming tegen vuur en virus te starten. Twee dingen staan vast, eind april is iedereen weer vollop aan het koppen en na dit jaar ziet het gewasbeschermingsschema er voor de meeste telers heel anders uit!

Rond koppen meest kritische periode voor tulp

Beneden de 10 °C is er weinig risico op een infectie van Botrytis in tulp. Zodra de temperatuur echter een aantal dagen boven de 10 °C uitkomt en de bladnatperiode langer dan 48 uur is neemt de kans op infectie toe. De meeste middelen werken preventief, wat inhoudt dat ze op tijd ingezet moeten worden. Dit jaar kunnen de meeste telers nog voor mancozeb als basis kiezen. Naarmate het gewas meer volgroeit en de kans op infectie toeneemt is het raadzaam om fungiciden toe te voegen. Maak hierbij gebuik van waarschuwingssystemen, zoals BOS Opticrop. De meest risicovolle periode voor een Botrytis infectie is rond het koppen. Zet daarom in deze periode het sterkste middel in voor de beste bescherming.

Sterkste middel rond de bloei inzetten

Speciaal voor de bollenteler heeft Syngenta het fungicide Palladium geregistreerd. De toelating is bloembollen breed (behalve lelie) en vanaf dit jaar mag het middel ook in o.a.pioenroos worden ingezet. Palladium heeft een uitstekende werking tegen Botrytis in bloembollen.

Wat doet Palladium?

Palladium is een uniek product en bevat twee werkzame stoffen met twee totaal verschillende werkingsmechanismen. Hierdoor wordt de schimmel zowel preventief als curatief aangepakt. Fludioxonil ontregelt de kieming van de schimmelsporen en zorgt voor de lange preventieve werking. Cyprodinil daarentegen wordt opgenomen door de plant en ontregelt de aanmaak van het essentiële eiwit methionine in de schimmel en zorgt voor de actieve/curatieve doding.

Wanneer inzetten?

Door de tweezijde werking geeft Palladium een betrouwbare bescherming van de tulpen onder hoge druk. De meest kritische fase met kans op infectie is rond het koppen. Vanuit een tiental proeven blijkt dat Palladium solo erg goed werkt en rond het koppen in combinatie met bijvoorbeeld mancozeb minstens zo goed werkt als de huidige standaard.

Proef met Palladium

Bovenstaande foto’s zijn uit een vuurproef met hoge druk waar 0,3 kg/ha Palladium is vergeleken met een ander middel dat veel gebruikt wordt rond het koppen. Op de foto’s zien we dat Palladium goed in staat is om een beginnende vuuraantasting in te kapsellen waardoor invuring naar de bladoksels wordt voorkomen.

Pas op voor resistentie!

Multiside fungiciden zoals mancozeb hebben ons decennia geholpen om resistentie tegen te gaan. Ondanks dat er destijds ook veel mancozeb werd ingezet ging het in lelie ruim 10 jaar geleden mis toen een middel uit de groep van de SDHI’s te veel eenzijdig werd ingezet en door resistentie niet meer voldoende werkte. Hetzelfde kan gebeurden in tulp als we niet voldoende afwisselen. Voor meer informatie over resistentiemanagement check ons Expert Center.   

Advies

Pas Palladium toe rond de bloei. De dosering in combinatie met mancozeb is 0,3 kg/ha. Solo kan Palladium worden ingezet in een dosering van 0,35 kg/ha tot 0,5 kg/ha. De hoge dosering wordt dan ingezet bij hoge vuurdruk.

De juiste spuittechniek is erg belangrijk om het middel op de juiste plek te krijgen. Vanwege de Corona situatie konden we vorige jaar geen spuittechniekproeven uit voeren. Deze staan voor dit jaar wel weer in de planning! Wil je meer informatie over spuittechniek, bekijk dan de onderstaande video of bezoek ons Expert Center

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

De voordelen van Palladium

• Het beste middel tegen vuurstelen!

• Lange werkingsduur

• Twee nieuwe werkzame stoffen, werkt zowel preventief als “curatief” 

• Niet gevoelig voor resisentie

• Is zacht voor het gewas

• Is snel regenvast

• 4 toepassingen

• Lage milieubelasting

Expert Center