Problemen met opslag vanggewas afgelopen jaar | Syngenta Nederland

You are here

Problemen met opslag vanggewas afgelopen jaar

Gewasbescherming
23.05.2019
vanggewas opslag in mais

 

Afgelopen dagen ontvingen we meerdere berichten over de explosieve ontwikkeling van het vanggewas van afgelopen jaar. Bijgaand een foto van een maïsveld in Brabant, waar het vanggewas gras niet is doodgespoten met glyfosaat. Er ontwikkelt zich weer massaal gras.

Hoewel we met onderzaai een vanggewas willen, is in deze situatie niets doen geen optie omdat de negatieve invloed van het gras te groot zal worden (te veel en vroege concurrentie met de maïs). Spuiten met Milagro 40® is hier een reële optie. Je zet het gras stil (het zal niet gelijk verdwijnen, maar geleidelijk) en het “eet” ook niet meer mee van de voedingstoffen. Voeg op deze percelen 0,75 l/ha Milagro toe aan de mix. Op kniehoogte of na de oogst kan dan weer het vanggewas worden gezaaid, om aan de eisen op zandgrond te voldoen.

Let wel: als u in een dergelijke situatie als hierboven het gras tegelijk hebt gezaaid met de maïs, dan is het inzetten van een grassenbestrijder (Milagro 40) geen optie, omdat deze het jong gezaaide kiemende gras zal bestrijden.

Daar waar niet gewerkt wordt met een bodemherbicide om een gezaaid of een te zaaien vanggewas te sparen, is het advies om de dosering van Calaris te verhogen. Hierdoor geef je meer mesotrione en ook meer terbutylazine. Terbutylazine is een hele waardevolle partner in de onkruidbestrijding (o.a. ooievaarsbek)  vanwege de brede werking en de synergie met de actieve stof mesotrione.