Proclaim, claim je succes tegen rupsen

Gewasbescherming
Rups op gerbera

Syngenta is verheugd met de NLKUG toelating van Proclaim en brengt zo een zwaargewicht in de aanpak tegen rupsen op de markt. Deze toelating is medegefinancierd door Glastuinbouw Nederland en de LTO-vakgroep bomen en vaste planten via het Fonds Kleine Toepassingen.

Al jaren zijn rupsen een toenemend probleem in de bedekte teelt. Het wordt steeds lastiger om in het najaar de rupsen goed op te ruimen, waardoor er niet altijd schoon gestart kan worden in het voorjaar. Je start het seizoen dan al met 1-0 achterstand. Proclaim kan hier het verschil brengen. Proclaim bevat de werkzame stof emamectine benzoaat en is toegelaten in de bedekte teelt van bloemisterij (potplanten en snijbloemen), boomkwekerij, vaste planten en zaad-en veredelingsteelt. Ook in een aantal andere bedekte teelten mag Proclaim gebruikt worden namelijk in de bedekte teelt van aubergine, aardbeien, meloen -, pompoen- en komkommerachtigen.

De werking van Proclaim
Proclaim is een echte rupsenspecialist. De werkzame stof emamectine benzoaat wordt door direct contact of door vraat door de rupsen opgenomen. Na opname vindt er onmiddellijk een verstoring plaats van elektronenoverdracht in de zenuwen waardoor spieren verlammen, de vraat stopt en de rups kort daarop sterft. Binnen enkele uren (1-4 uur) stopt de vraat al, waardoor verdere schade aan het gewas voorkomen wordt. Proclaim wordt snel opgenomen in het blad en verder getransporteerd naar het onderliggende (blad)weefsel (translaminaire werking). Hierdoor worden ook moeilijk bereikbare rupsen, zoals bladrollers, goed aangepakt.

Advies
Proclaim wordt geadviseerd in een dosering van 1,5 kg per hectare ter bestrijding van rupsen.
Het spuit interval is 7 tot 14 dagen afhankelijk van de rupsendruk. Proclaim mag 3 keer per jaar toegepast worden.

Voor meer informatie over Proclaim, neem contact op met onze Crop Advisor Caroline van den Hoek.

Expert Center