Schimmels in bedekte teelt biologisch te lijf met Taegro

Gewasbescherming
Taegro

Taegro® dankt z’n werking aan de Bacillus amyloliquefaciens stam FZB24. Deze bacterie gaat op drie manieren de strijd aan met schimmels. Allereerst via concurrentie om ruimte en voedsel op het bladoppervlak. “Het principe is eigenlijk heel eenvoudig”, legt Caroline van den Hoek, crop advisor Syngenta, uit.

“Waar de bacterie zit, kan geen schimmel groeien. Daarnaast produceert de bacterie schimmelwerende stoffen en activeert hij de planteigen weerstand .”

Breed spectrum

Taegro is effectief tegen meerdere schimmels zoals Alternaria, Botrytis, Sclerotinia en echte meeldauw en heeft een toelating in de bedekte teelt van aardbei, sla, courgette, komkommer, meloen, watermeloen, paprika en tomaat. Ook voor de onbedekte teelt van druiven heeft Taegro een toelating. “Wij zien vooral kansen voor toepassing tegen echte meeldauw in paprika en komkommer”, stelt Van den Hoek. “In proeven hebben we gezien dat Taegro daar een echte meerwaarde biedt in combinatie met veelgebruikte gangbare fungicides.” Overigens heeft Syngenta ook een Skal-erkenning voor toepassing in biologische teelten.

Andere manier van werken

Volgens Van den Hoek vraagt de toepassing van biofungicides als Taegro om een nieuwe manier van denken en van werken. “Solo zijn ze bij zwaardere aantastingen zien we zelden volledige bestrijding. Je moet ze daarom beoordelen op hun toegevoegde waarde in schema’s met gangbare fungicides. Ze kunnen je helpen om minder chemie in te zetten bij bijvoorbeeld residu-arme teelt. En er zijn situaties denkbaar waarin je een brandhaard in een hoek van de kas chemisch aanpakt en de rest van de oppervlakte kunt bijhouden met Taegro.” Van den Hoek ziet nog meer voordelen. “Taegro laat geen residu achter en heeft geen MRL classificatie. De kans op resistentie is minimaal en het middel is veilig voor nuttige insecten en bestuivers. Je kunt 4 uur na toepassing alweer verder met oogsten. En ook in het gebruik is Taegro erg makkelijk. Je hebt maar maximaal 370 gram per hectare nodig en dankzij de flexibele WP-formulering is Taegro snel en eenvoudig klaar te maken.”

377x265_bnl_taegro_375_g_nld_verpakking