Spuittechniek in lelie, elke dag een stukje beter

Gewasbescherming
Lelie veld

Afgelopen jaar hebben we diverse systemen en doppen in de lelies getest bij Markhorst Bloembollen. Er is met de Amazone met standaard en met verlaagde boom gespoten. Daarnaast is met de Hardi Twinforce met de Airmix 110-03 en 110-04 gespoten. Ook hebben we gekeken naar de invloed van een hulpstof. We lichten een aantal hoogtepunten graag toe. 

Hieronder wordt de bedekking weergegeven van 2 verschillende systemen van boven in het gewas en onder in het gewas. De verwachting was vorig jaar dat de “Lechler dop i.c.m. de verlaagde boom” ook een driftreductieklasse van 95% zou krijgen net als de TDXL dop (zonder aanvullende techniek). Tot op heden is dit nog niet gerealiseerd en wanneer dit wordt behandeld bij TCT is momenteel niet duidelijk.

Spuittechniek

Wat we vanuit de resultaten konden zien is dat de hoeveelheid middel zowel bovenin als in het midden en onder in het gewas bij beide systemen ongeveer gelijk was. Het is lastig om dieper in het gewas te komen en voldoende middel onder in het gewas te krijgen. De TDXL dop is een stuk grover wat terug te zien is aan het spuitbeeld. Vooral voor een goede viruswerking van bijvoorbeeld de minerale olie en ook contactfungicide is een goede bedekking van het blad noodzakelijk voor een goede werking. 

Bij de Hardi spuit met luchtondersteuning gaf de Airmix 03 gespoten met 4.5 bar een beter resultaat dan de Airmix 04 gespoten met 2.9 bar. Met 03 instelling behaal je dan 97,5% driftreductieklasse.
Met luchtondersteuning, mits goed afgesteld is het mogelijk om wat dieper in het gewas te komen en zo ook een betere bescherming te verkrijgen in het midden en onder in het gewas.   

Waar we in tulp wel vaker een verbetering zagen van het toevoegen van een hulpstof was dat in deze lelieproef niet heel duidelijk. Bij 2 van de 3 geteste doppen zagen we een lichte verbetering. Vermoedelijk komt dat doordat we in lelie de minerale olie mee spuiten en in tulp niet. 

Bekijk de video voor een impressie van de proef de we samen met Marcel Markhorst hebben opgezet.

Klik hier voor meer informatie over spuittechniek op ons Expert Center.