Syngenta op de uiendag 2021: praktisch en informatief

Gewasbescherming
UIKC 2020

De uiendag 2021 zit er weer op! 

Op donderdag 26 augustus jl. werd de Landelijke Uiendag georganiseerd door UIKC. En helaas net als vorig jaar in aangepaste vorm vanwege COVID-19. Maar anders dan in 2020, was Dé Uiendag dit jaar 1 dag! Hierdoor was de opzet ook aangepast. Op het UIKC-uienproefveld werden kleine groepjes rondgeleid. En op “Onion Plaza” presenteerden diverse bedrijven zich met elk een eigen thema.

Ontwikkelingen

Uiteraard waren wij als Syngenta ook van de partij om de nieuwste ontwikkelingen te laten zien. Zowel vanuit de diverse uienrassen die getoond werden door de collega’s van Syngenta Seeds, als vanuit de gewasbescherming. Belangrijkste thema hierin is hoe kunnen we uien gezond houden zonder gebruik van mancozeb. Is dat eigenlijk wel mogelijk?

Telen zonder mancozeb

Mancozeb is een veel gebruikte fungicide in de uienteelt, maar voor het komend seizoen geldt er een algemeen verbod op mancozeb of mancozeb-houdende producten. Gelukkig heeft Syngenta met de introductie van Orondis® Plus Amistar® hier een heel passend antwoord op. Met dit nieuwe, breedwerkende fungicide heeft een aantal telers dit jaar al goede ervaringen opgedaan. Orondis® Plus Amistar® is een mancozeb-vrije fungicide en pakt bijna alle bladziekten in uien aan. Van valse meeldauw tot aan Stemphylium.

UIKC 2021

Onze sterke nieuwe fungicide

In de stand was op dronefoto’s erg goed te zien hoe sterk Orondis® Plus Amistar® presteert in de proeven met een hoge valse meeldauwdruk. Ook onder een hoge druk van valse meeldauw, kunnen gezonde uien dus prima geteeld worden zonder gebruik van mancozeb.

Belangrijk bij de inzet van Orondis® Plus Amistar® is dat het product vroeg en preventief moet worden ingezet. En een mooi bijkomstig voordeel: het middel is zeer zacht voor het gewas.

Quote van onze crop advisor Steven Dorrestijn

Syngenta bedankt de organisatie voor de opzet en de belangstelling van alle bezoekers.

Voor eventuele vragen en/of advies, kunt u altijd contact opnemen met één van onze crop advisors!

Steven Dorrestijn, Jelle Westerlaken, Philip Buijck