Tips gebruik granulaat bij ritnaalden in aardappelen | Syngenta Nederland

You are here

Tips gebruik granulaat bij ritnaalden in aardappelen

Gewasbescherming
10.01.2020
Ritnaalden bestrijden in aardappelen met Nemathorin. Profiteer ook van de werking op bladluis tot 9 weken na het poten

Waar moet u op letten als u Nemathorin gebruikt? Tips voor het beste resultaat

De toepassing van Nemathorin kan zowel volvelds als in een rijenbehandeling gebeuren. Zoals eerder gezegd, zijn ritnaalden nooit 100% te bestrijden. Aandacht voor de toepassingstechniek is daarom op zijn plaats, want een optimale toepassing leidt tot een beter resultaat.

  • Zorg voor een goede verspreiding van het granulaat in de bodem door middel van een zwaluwstaart (fishtail) of spreidplaat. Een egale verdeling zorgt voor een grotere kans op contact met de ritnaalden en geeft daardoor een betere werking.
  • Rijenbehandeling (7,5 kg/ha): zorg ervoor dat het granulaat NIET als een smal streepje in de rij komt te liggen, maar streef naar betere verdeling in de rug rondom de aardappel. Het gebruik van zwaluwstaarten of spreidplaatjes is hierbij waardevol (zie afbeelding onder).
  • Volvelds toepassing (15 à 20 kg/ha): werk het granulaat in tot een diepte van 10 à 15 cm met bijvoorbeeld een spitfrees of volveldsfrees. Tip: hoe diep u het granulaat inwerkt is lastig te zien. Maar als u bijvoorbeeld rijst strooit en inwerkt is deze wel te zien, wat u een goede indicatie geeft van de inwerkdiepte.
  • Zorg altijd voor correct afgestelde strooiapparatuur, zodat u de juiste hoeveelheid per hectare stooit. Een te lage dosering kan een tegenvallende werking geven. Overdosering kan residueproblemen geven. • Op de website van Syngenta staan strooitabellen voor het afstellen van diverse granulaatstrooiers. Ga hiervoor naar: www.syngenta.nl/aaltjes-bestrijden. Onder het hoofdstuk “Instellen granulaatstrooiers” vindt u de kalibratietabellen.

Zorg ervoor dat u een spreidplaat gebruikt bij de toepassing van Nemathorin in de bestrijding van ritnaalden

Afb: Links: zonder spreidplaat (fishtail), rechts met spreidplaat voor een betere verdeling  in de grond