Update graanplatform Westmaas | Syngenta Nederland

You are here

Update graanplatform Westmaas

Gewasbescherming
14.06.2021
Graanplatform Westmaas

Op de grote foto ziet u het proefveld met de veldjes die voornamelijk aangetast zijn door gele roest. Gekozen was het ras Benchmark wat extra gevoelig is voor gele roest. De T2 bespuiting (vlagblad volledig uit) is op de diverse veldjes met verschillende gangbare middelen uitgevoerd. Sommige veldjes zijn zwaar aangetast en daardoor geler dan andere veldjes. 
Met deze proeven willen we onze kennis verdiepen over de verschillende middelen en de actieve stoffen daarin:
met welk toepassingstijdstip en spuitinterval kan een optimale werking en bescherming van het gewas bereikt worden. 

In de praktijk hebben we gezien dat het behandelingsinterval tussen de T1 (“Koningsdag bespuiting”) en de vlagblad bespuiting in veel gevallen soms wel een maand was. Grote kans dat er onbeschermd blad is. Dit onbeschermde blad, raakt geïnfecteerd door gele roest. De infectie is trouwens dan niet zichtbaar voor het oog, maar kan dan later – na de T2 bespuiting – alsnog zichtbaar worden. Het lijkt dan of ook de beste middelen tegen gele roest niet voldoende gewerkt hebben, maar het tinterval is dan gewoon te lang geweest.
 
Met kortere behandelingsintervallen kunnen we duidelijk zien dat het blad goed beschermd is, dat gele roest goed onder controle is en daardoor de veldjes groener zijn. Solatenol, een van de componenten in Elatus
® Era, laat een uitstekende werking zien. De veldjes zijn groener, het gewas is vitaal.

Er zijn ook proeven aangelegd met de rassen Reform en Bennington. In Bennington testen we verschillende middelen op de T3 bespuiting ‘midden bloei’ voor de aanpak van aarfusarium. Deze rassen zijn duidelijk minder door roest aangetast en liggen er nog groen en vitaal bij.
Blijft ons volgen, er komen meer updates van het Graanplatform
 .