Voorkom Penicillium in lelie

Gewasbescherming

De eerste Penicillium proeven in lelie met fluazinam dateren alweer uit 1985. De resultaten waren veelbelovend en de proeven werden uitgebreid, waarna de Shirlan registratie een aantal jaren later volgde.

Middelen kwamen erbij in het bad en verdwenen weer. Inmiddels is Santox (voorheen Shirlan) bij veel bedrijven al meer dan 30 jaar een vaste waarde in het bad. In de meeste gevallen o.a. samen met Captan®. In 2020 zijn door het wegvallen van Topsin® M en met de komst van Pitcher® in samenwerking met Agrifirm weer verschillende Penicillium proeven opgezet. Een daarvan was in een partij Ciara, waarin een lichte mate van schubrot zichtbaar was. Dit resulteerde uiteindelijk in een zeer zware Penicillium aantasting in de uithaal van de lange bewaring (2de zet) in onbehandeld.

Zeer goede resultaten werden in deze proef behaald met de twee 4 weg combinaties met Santox.
Helaas moeten we binnenkort o.a. afscheid nemen van Mirage® Elan in het bad. Voor dit seizoen lopen er diverse proeven op Penicillium zonder Mirage Elan. De eerste uithaal zal snel plaatsvinden, maar voor de meest interessante resultaten moeten we weer wachten tot december.

Santox is een unieke ‘multisite’ fungicide met een brede werking tegen diverse schimmels. Het fungicide is zacht voor de bollen en heeft een goede prijs – kwaliteitverhouding.

Download het leaflet hieronder voor meer informatie over Santox of neem contact op met onze Crop Advisor Maurice Kok.

Disclaimer: Securo® is een geregistreerd handelsmerk van BASF Agricultural Solutions, Mirage® Elan en Pitcher® zijn geregistreerde handelsmerken van ADAMA, Santox® is een geregistreerd handelsmerken van Syngenta Group Company. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.