Wat MOTJE(s)!? | Syngenta Nederland

You are here

Wat MOTJE(s)!?

Gewasbescherming
15.05.2020
Koolmotje

Wat motje(s), die willen we niet in ons gewas! Dus wat motje? Het antwoord is Affirm toepassen! In de maand mei steekt vaak de koolmot zijn kop op. Op dit moment is de druk nog niet hoog te noemen. Maar, eerder laag. Toch kunnen we al aan Affirm denken. Een vroege inzet van Affirm geeft het beste effect op de koolmot. Door de rupsjes aan te pakken als ze nog zeer jong zijn behaalt u het beste bestrijdingseffect. Met een hele lage hoeveelheid actieve stof is Affirm zeer sterk op rupsen. En, heeft het een nevenwerking op tripslarven.

 

Tijdstip van toepassing?

Let vooral op het tijdstip van de dag waarop u Affirm toepast. Liever een paar uur na het eten in de avond dan er voor. Niet omdat u dan voldaan van het eten bent en geen honger meer heeft. Maar, juist om de effectiviteit van Affirm zo maximaal mogelijk te maken. Affirm breekt af door UV-stralingen. Dit gebeurt voornamelijk in het eerste uurtje na toepassing. Door toe te passen tijdens donker bewolkt weer of in de schemering behoudt u de beste effectiviteit van Affirm. Met behulp van de opnameverbeteraar en uitvloeier Adigor kan de Affirm gemakkelijker en sneller door de waslaag heen en komt het door de uitvloeiende werking dieper in het hartje van de plant. Zodat de kleine koolmotrupsen zo snel mogelijk met Affirm in aanraking komen.

 

Het Affirm advies op een rijtje gezet:

  • Zet Affirm zo vroeg mogelijk in bij begin van de teelt zodra eiafzet wordt waargenomen
  • Dosering 1,5 kg per hectare
  • Voorkom dat Affirm te veel wordt blootgesteld aan UV-stralingen
  • Pas Affirm maximaal 3 keer toe, met een interval van minimaal 7 en maximaal 9 dagen. Affirm heeft een veiligheidstermijn van 3 dagen.
  • Pas een hulpstof toe om de opname te verbeteren, zoals Adigor (1L per 400L water)
  • Let voor het gebruik van Affirm op de toepassingsvoorwaarden op het etiket.