Wordt het een vroeg voorjaar?

Gewasbescherming
1024x573_bnl_voorjaar_hertje

Zachte omstandigheden, doet schuiven

Momenteel zien we de knoppen op de meeste plekken al schuiven. De vooruitzichten qua temperaturen zijn, voor de periode van het jaar, vrij zacht. Door het vrij zachte weer zullen de bloemknoppen al snel breken. Hiermee komen ook de eerste groene delen zichtbaar. Een vroeg voorjaar kan een stressfactor zijn voor de bomen. Het is raadzaam deze ontwikkeling goed in de gaten te houden, zeker nu schurft ook in de peren een toenemend probleem begint te worden. Laat je niet verrassen door een eerste schurft infectie en leg tijdig een basis aan met bijvoorbeeld Thiovit Jet®. Hiermee voer je een behandeling uit tegen schurft met een nevenwerking voor perengalmijt.

Je kan maar één keer goed uit de startblokken

zegt Maikel van den Berg, crop advisor fruit

350x289_bnl_perenknoppen

Gelijkheid/ ongelijkheid

Er is tussen de percelen wel een verschil waarneembaar in knoppen. Zowel in stadia als in aantal. Tijdens het snoeien is hét moment om deze verschillen te ontdekken. Zo heb je vóór de bloei al een indicatie aan welke percelen extra aandacht gegeven moet worden voor een geslaagde zetting. Op een later moment komen we terug wat betreft de juiste inzet van Promalin® en Regulex® 10SG. En het gebruik van biostimulanten zoals Isabion® .

350x233_bnl_snoeien_fruitbomen

Vraatschade

Hier en daar is schade aan de stammen zichtbaar door vraat van hazen en konijnen. Wij adviseren om een extra ronde te rijden langs de percelen en te kijken hoe de stand van zaken is. Tref eventueel maatregelen zoals het aansmeren van vreterij of plaats beschermnetten waar nodig om verdere schade te voorkomen. Aangevreten bomen lopen vanaf het begin van het seizoen al een achterstand op en komen makkelijker in stress. In het ergste geval zal de boom helemaal wegvallen.

350x262_bnl_vraatschade_appelboom