Gina - teeltinfo #1 | Syngenta Nederland

You are here

Gina - teeltinfo #1

08.01.2018

Graag wensen we jullie van harte een heel gelukkig 2018!

We zijn blij dat jullie voor Gina kozen en willen samen met jullie werken aan een succesvol seizoen! Deze mailing is de eerste Gina-info van een reeks waarin we jullie zo goed mogelijk willen informeren om een optimaal resultaat te behalen.

Actuele situatie

Door het donkere weer van de maand december, zien we over alle rassen heen dat er iets ongelijkheid in de stengelsonderling voorkomt. Haal een blaadje weg die over een andere kop heen hangt, om daar ook voldoende licht op te krijgen. Gina toont zijn karakter door sterke knoppen te geven. Laat de bloemen niet te grof worden, Gina heeft minder moeite met zetten in licht arme omstandigheden.

Zettingsstrategie

Ons advies voor de eerste zetting is om een vrucht aan te houden, het oksel erboven de vrucht te verwijderen en dan de plant zelf te laten reguleren.

Zettings-strategie op 2 stengelsysteem
Syngenta Gina 2 stengelssysteem
Zettings-strategie op 3 stengelsysteem
Syngenta Gina 3 stengelssysteem
Zettings-strategie op 4 stengelsysteem
Syngenta Gina 4 stengelssysteem

Temperatuursregime

Gina wortelt snel en makkelijk in, maar blijft in de eerste fase een schrale plant die makkelijk energie en assimilaten investeert in vruchtzetting en –ontwikkeling.

Dit ras vereist voldoende tempo in de sturing, met een vlak temperatuursregime en niet teveel voornacht. De planten zijn van zichzelf generatief en zetten zeer makkelijk, het is van belang om vooral op bloemstand te sturen en zware bloemen te voorkomen (deze kunnen nl resulteren in knoopvruchten/trage vruchten). Op donkere dagen kan de etmaaltemperatuur 0.5 – 1°C verlaagd worden, maar blijft het advies om geen groter D-N verschil te maken.

Richting de eerste zetting wordt de temperatuur langzaam afgebouwd naar 20.5 °C DT en 18.5 °C ’s NT. Het tijdstip waarop de DT wordt gerealiseerd, is zeer belangrijk. Dit heeft voornamelijk invloed op de strekking van internodieen en vruchtsteel.

Op enkele achtereenvolgende donkere dagen wordt de DT best 0.5 °C lager ingesteld, maar blijf focussen op de bloemstand en voorkom te zware bloemen.

Houd deze temperatuur aan tot de vruchten enkele cm gegroeid zijn.

Het moment van zetting is sterk afhankelijk van de zaaidatum, stengelsysteem en plantvolume. De ervaring leert dat een latere zetting de snelheid, het vruchtgewicht en de totaalproductie van GINA positief beïnvloedt!

Zetting

Zorg ervoor dat er per oksel een vrucht aangehouden wordt. Soms kunnen er twee vruchten dicht op elkaar zitten. Dan dient de kleinste vrucht verwijderd te worden.

Verder is het van belang om GINA goed in balans weg te zetten. We adviseren om boven de eerst gezette vrucht een oksel leeg te maken.

Bij een 4-stengelsysteem raden we eveneens aan om een zwakke scheut leeg te maken bij de eerste zetting.

Schermen

Het schermgebruik verdient speciale aandacht :

 • Enkel scherm (algemeen, niet specifiek voor Gina): bij zachte en donkere buitenomstandigheden is het goed de voornachttemperatuur te bereiken met een open scherm.
 • Dubbel scherm (algemeen, niet specifiek voor Gina): bij warmere nachten is het advies om het bovenste scherm open te laten in de voornacht. Hiermee verlaag je de planttemperatuur en dat komt de bloemstand ten goede.
 • Foliescherm (kan wel het verschil maken voor Gina!):
  • Houd onder een foliescherm een hogere EC aan (min 0.5 °C hoger).
  • Maak een groter verschil tussen DT en NT.
  • Hou er rekening mee dat de wortelontwikkeling minder is onder een vast folie.
  • Het vochtdeficit moet boven 2,5 gehouden worden. Als dit moeilijk wordt, adviseren we om gaten of kieren te maken in het folie. Dit voorkomt zwakte later in de teelt.
  • Al deze maatregelen zorgen ervoor dat je een actief gewas behoudt.

Bij warme nachten (6 tot 8 graden) beweegbaar doek open houden. Dit om vocht af te voeren.

Hebt u vragen of opmerking naar aanleiding van deze teeltinfo? Wij horen het heel graag!