Gina - teeltinfo #4 | Syngenta Nederland

You are here

Gina - teeltinfo #4

Glasgroenten
08.05.2018
Paprika als medicijn

Terugblik

Haal het beste uit Gina - Instralingen (joules)

De afgelopen periode kenmerkt zich in wisselvallige omstandigheden (in licht en energie belasting).

Lange tijd hebben we onder de lichtniveau’s van 2017 gezeten (Maart en April) waar we wel met hoge plantbelasting zaten vanuit de lichtrijke Februari maand. Dit zorgde ervoor dat veel gewassen moeite hadden met groei, door de hogere energievraag van de uitgroeiende vruchten. Het resulteerde dan ook in een zettingspatroon dat meer in zetsels kwam. In week 10, 11 en 12 was er nauwelijks zetting, daarna kwam de groei terug en daarmee ook de zetting. Een enkel bedrijf is hierdoor in onbalans gekomen.

De kracht van Gina liet zich in deze periode duidelijk zien, door vrij snel weer groei te creeren en daarmee ook herzetting. (zie grafiek)

Hiermee blijft Gina goed in balans!

Haal het beste uit Gina - Zetting/M2

Huidige Situatie

Zetsel 2 is er inmiddels af en er wordt nu volop uit zetsel 3 geoogst. Let erop dat Gina in balans blijft door het zetsel er verspreid af te oogsten.

We zien bij de vruchten van Gina dat deze een aparte manier van doorkleuren hebben: de kleur verandert van groen over lichtbruin/oranje naar rood. Het lichtbruin/oranje is een bont stadium en moet niet vergist worden met een oranje kleur. Na twee dagen zijn de vruchten gewoon rood en is er nauwelijks onderscheid in de kleur met andere rassen.

Vooruitblik

Houd balans, makkelijke zetting moet zorgen voor maximale plantbelasting en krachtverdeling over de vruchten in plaats van in het gewas. Er moet dus generatief gestuurd worden. Vruchten mogen niet te diep in het gewas komen te hangen.

 

Met toename van het licht wordt het gewas krachtiger. Het blijft dus belangrijk om naar het gewas te kijken en aan de hand daarvan het klimaat te sturen.

Voor GINA betekent dit hetzelfde als voor de andere rassen. Generatief sturen.

 

Blijf de  zijscheuten kort toppen, omdat de kopdikte toch al voldoende is. Na de langste dag komt de groei vanzelf  en daar hoeven we geen extra rekening mee te houden in toppen.

 

In de middag mag de temperatuur oplopen naar 27ºC. Zak ’s nachts niet verder terug dan 19ºC (voornacht 17ºC) en wees ruim voor zonsopkomst op dagtemperatuur. Dit zorgt voor een goeie vruchtkwaliteit en -gezondheid.
Door de natuurlijke grofheid (hoog vruchtgewicht) van de paprika’s is het niet nodig om dit te forceren. Blijf in de ochtend actief telen en vang de periodes met wisselend weer op door het hanteren van een minimum buis.

 

Bij sterke overgangen naar een zomers weerstype is schermen een optie. Maar scherm alleen bij pieken of bij een te generatieve gewasstand. Ook een diffuus scherm of een diffuse coating kunnen hieraan bijdragen. Beste is hierbij om de vruchttemperatuur te monitoren.

> Hebt u vragen of opmerking naar aanleiding van deze teeltinfo? Wij horen het heel graag!