Gina is uniek in ROOD | Syngenta Nederland

You are here

Gina is uniek in ROOD

06.07.2017

Onthuling naam van paprikaras PR08078

Tijdens een rondgang bij de kassen van Kees Ammerlaan en Rolf Vijverberg is op woensdag 5 juli, in gezelschap van de telers van dit ras, de naam bekendgemaakt van het rode paprikaras dat tot nu toe bekend was onder nummer PR08078: Gina!

Veredelaar Martijn Heddes vertelt:

Dit ras heb ik voor het eerst gezien in Canada en ik was direct onder de indruk. Omdat daar de traditie is om rassen van een vrouwennaam te voorzien hebben we dit hier ook gedaan. Gina betekent in Zuid-Europa “beroemd” en in Japan “goed geboren”. We denken dat dit volledig van toepassing is op dit ras!

Peter Colbers en Marcel Vis
Peter Colbers (links) en Marcel Vis leggen uit.

Sales en Technical Crop Advisors Marcel Vis en Peter Colbers leggen uit wat Gina onder andere uniek maakt in de paprikamarkt. “De stengel en kop van Gina blijven heel de zomer door sterk en zorgen voor constante zetting en het op peil houden van het vruchtgewicht in de zomer. Gina blijft altijd doorzetten, ook in moeilijke en lichtarme omstandigheden, waar andere rassen dit niet doen.”, aldus de heren.

Marcel en Peter vertellen: “Gina is een open gewas maar toch zeer groeikrachtig. De groeikracht zit vooral in het wortelgestel, stengel en kop en minder in het “bladapparaat”. Dit zie je ook zeker door de stabiliteit van het vruchtgewicht en hoogte van het vruchtgewicht in de zomer. Dit komt door de kracht van de plant die ervoor zorgt dat er ook in zomerse omstandigheden, voldoende energie is om het vruchtgewicht op niveau te houden. Dit is een sterk onderscheidende eigenschap ten opzichte van heel veel andere rassen.”

Gina in het gewas
Nieuw ras Gina staat er mooi bij in de kas.

In de kas zijn de eigenschappen van de plant goed te zien. “De bladstand van Gina is rechtop, daardoor kijk je bij zijaanzicht gemakkelijk door het gewas heen.” aldus Product Manager Kris Goen. “Belangrijk is ook dat we zien dat Gina vanaf nu het verschil gaat maken met andere rassen. We zien in de resultaten van 2015 en 2016 duidelijk dat Gina in het begin van het seizoen mee loopt met de productie van andere, hoog producerende rassen. Omdat in de zomer het vruchtgewicht op peil blijft én de zetting continu op een hoog niveau blijft, begint de productie vanaf week 24 uit te lopen op andere rassen. Dit houdt constant aan tot het einde van het seizoen.”

Rondgang Gina
De telers delen hun bevindingen met elkaar.

Na de kas bezoeken bij Ammerlaan en Vijverberg is het tijd om af te sluiten. Dit wordt gedaan onder het genot van een drankje en een stukje heuse Gina-taart.

Martijn Heddes, paprika-veredelaar
Veredelaar Martijn Heddes snijdt apetrots de taart aan.

>> Op 8 september organiseert Syngenta een GINA-open dag en worden alle telers van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en enthousiast te worden over dit ras: Uniek in ROOD!

Meer indrukken van deze interessante en gezellige rondgang vindt u hieronder op de foto's. Voor meer informatie, neem contact op met Marcel Vis of Peter Colbers.