Goede zettingscapaciteit van Arietta | Syngenta Nederland

You are here

Goede zettingscapaciteit van Arietta

17.03.2017

Huidige situatie

In de week 11 zijn de eerste vruchten van Arietta geoogst met vruchtgewichten tussen de 200-230 gram. De goede zettingscapaciteit van Arietta kwam dit jaar duidelijk naar voren. Waar de meeste (groene) rassen dit jaar problemen hadden met de zetting in week 6 en 8 om de vruchten er aan te krijgen was dit voor Arietta geen probleem. De bloemen staan mooi (niet te grof) klaar voor de volgende zetting.

Instraling Arietta maart 2017

Strategie

Arietta wordt dit jaar op drie en vier stengels geteeld. Afhankelijk van de plant en zaaidatum is de eerste zetting op het 2de, 3de of 4de oksel aangehouden. Zowel in de drie- als vier- stengelsystemen heeft men er zes vruchten per plant aan laten komen. Sommige bedrijven hebben twee vruchten boven elkaar aangehouden en anderen die een oksel leeg hebben gehaald boven de eerste gezette vrucht. Ondanks deze plantbelasting blijft een groeikrachtig ras als Arietta mooi in balans. De vruchten van Arietta zijn dikwandig en kleuren traag door. Hierdoor kan men vroeg beginnen met oogsten en de laatste vrucht van een plant iets later oogsten om de plant mooi in balans te houden.

Door de vlotte zetting van Arietta is het niet nodig om te werken met lage voornacht-temperaturen. Na een zetsel is het belangrijk om voldoende tempo op het gewas te houden. Het vruchtgewicht van de eerste twee zetsels kan eerder te zwaar worden wat de groei ten nadele komt.

Sturing richting voorjaar en zomer

De unieke zettingscapaciteit van Arietta resulteert vaak in een snelle herzetting, ook in periodes waarin de klimaatsomstandigheden moeilijker zijn. Hierdoor kan de plantbelasting wel eens hoog oplopen en ervoor zorgen dat het bladvolume afneemt. Ons advies bij Arietta is om in mei voldoende bladvolume aan te houden. Dat is belangrijk om de snelheid in het gewas te houden en bij goede lichtomstandigheden, de etmalen zeker niet te laten zakken.

Met voldoende bladvolume en snelheid in de plant, kunnen we Arietta ideaal voorbereiden op de zomer. Een plant die goed in balans is, heeft een constante ritme in zijn zetting en houdt daarnaast een sterke wortel.

Om sterke golven in de zetting te voorkomen, adviseren we om elk zetsel in drie keer te oogsten. Door de trage doorkleuring biedt Arietta de flexibiliteit om dit te doen en op die manier regelmaat in de plant te houden.

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Meer video's bekijken? Ga naar onze paprika-pagina!

Voor meer informatie, kunt u altijd contact opnemen met uw vertegenwoordiger: Peter Colbers, +31-612709364 of Marcel vis, +31-612964722.