Gina - Teeltinfo #2 | Syngenta Nederland

You are here

Gina - Teeltinfo #2

Groentenzaden
24.02.2020
Paprika als medicijn

Terugblik

De eerste zetting is er vanaf week 2 aangekomen, maar kwam wel erg verspreid. In de lichtgrafiek zie je ook duidelijk dat de weken 3 en 4 erg laag waren met instraling. Dit tekort aan licht zie je over het hele land heen, in sommige regio’s is het wel 25% minder dan in andere regio’s.
Omdat Gina een goeie zettingscapaciteit heeft, was het niet nodig om extreem omlaag te gaan in temperatuur en konden we vrij vlot weer omhoog in de nachttemperatuur om voldoende snelheid in het gewas te houden.

Boven de gezette vrucht is 1 oksel leeggemaakt. Daarna reguleert de plant het zelf verder. Op zwakke stengels zijn de vruchten verwijderd om ze terug te laten komen in groei.

Instarling feb 2020
Bron lichtcijfers - De Lier, Westland

Huidige situatie

De tweede zetting is nu bezig. Door de spreiding  in het eerste zetsel komen de beschikbare assimilaten voor de tweede zetting wisselvallig vrij en  zal ook het tweede zetsel onregelmatiger zijn.
Doordat we dus makkelijk temperatuur hebben kunnen maken, zie je dat de kop van de plant en de knoppen niet te dik zijn geworden en er dus goed voor staan voor de tweede zetting.

Vooruitblik

In de komende periode is het essentieel om balans op te bouwen. Door voldoende snelheid te maken voorkom je dat de vruchten van de 1e zetting te zwaar worden. Dit heeft bovendien een positief effect op de uitgroeisnelheid.

Om een goede plantbelasting te realiseren adviseren we als volgt:

  • houd bij de eerste zetting één vrucht per stengel aan;
  • bij de tweede zetting twee vruchten
  • en bij de derde zetting drie vruchten.

De eerste en tweede zetting samen mogen niet meer dan 20 stuks/m² of 5 kg/m² zijn. Hiermee voorkomen we overbelasting. Mindere vruchten worden best verwijderd tijdens een rondje vruchtdunnen.

Als je overweegt om groen te oogsten, snij de plant dan niet leeg maar laat minimaal 2 vruchten, die energie vragen, aan de plant hangen. Dit voorkomt dat de bloemen te grof worden en de plant uit balans raakt.

Voldoende etmaaltemperatuur is belangrijk in deze periode. Verkies een voldoend hoge gewastemperatuur boven vroegst mogelijk zetting. Blijf naar de bloemstand kijken, deze is leidend.
Gina zet heel gemakkelijk en heeft baat bij slechts korte periodes met lagere temperatuur. Als het gewas te krachtig wordt, adviseren we om de dag te verlengen. Vermijd koude koppen (uitstraling), een voldoende hoge planttemperatuur is cruciaal.

Meer over Gina lees je HIER! Voor alle vragen, neem contact met ons op!