Gina - Teeltinfo #2 2021 | Syngenta Nederland

You are here

Gina - Teeltinfo #2 2021

Groentezaden
02.03.2021
Paprika als medicijn

Terugblik: eerste zetting

Dit jaar zijn de vroegste Gina planten gezaaid rond 10 oktober en de laatste rond 10 december. Bij de vroegste zaaidatum is de eerste zetting eraan gekomen vanaf week 1, verspreid door het wisselvallige licht. Bij de latere zaaidata is de zetting er in week 4-5 aangekomen. De meeste telers hebben het eerste zetsel teruggesnoeid op 1 vrucht per stengel, wat op ongeveer 1,5 kg /m2 neerkomt. Boven de gezette vrucht zijn vaak 2 oksels leeggemaakt.

In week 5 kregen we een flink pak sneeuw, wat voor veel bedrijven een uitdaging was.. Hoe stook ik zo snel mogelijk de sneeuw van het kas dek zonder al te veel concessies te doen met kas temperatuur? Als reactie op de lage buiten/kas temperaturen en het licht dat daarop volgde, werd het gewas snel sterker. Daar is goed op gereageerd met hogere temperaturen en de dag door te trekken met gesloten scherm om zo de aangemaakte assimilaten (suikers) ook weer op te maken.

In week 7 is de tweede zetting begonnen. Bij de vroegste zaaidata is er vrij massaal gezet en bij de latere zaaidata verliep dit geleidelijker. In onderstaande lichtgrafiek zie je het totaal aantal Joules per week, maar vaak waren dat dan enkele donkere dagen afgewisseld met een goeie dag.

Instraling maart 2021
Bron: De Lier, Westland

Huidige situatie: balans tweede zetting

Vanaf week 7 zien we het tweede zetsel ontstaan, zeker als reactie op het goede licht vanaf week 6. Vergeleken met afgelopen jaar lopen we een week voor in aanmaak van nieuwe vruchten op het tweede zetsel, wel rekening houdend met het verschil in weeknummers van het vorige jaar.

We hebben nu koude nachten met veel uitstraling en veel zon overdag. Hierdoor bestaat de kans dat de tweede zetting te groot wordt, wij adviseren voor het tweede zetsel maximaal 2 vruchten per stengel.

Marcel ging Gina bekijken, met twee verschillende zaaidata:

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

 

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Vooruitblik: voorbereiding derde zetting

Het gewas lijkt alles aan te kunnen met deze hoge instralingen, maar met een plantbelasting van rond de 20 vruchten/m2 zal de groei snel afnemen. Zeker met de generatieve buiten omstandigheden. Onze ervaring is dat het eerste en tweede zetsel samen niet boven de 4,5-5 kg /m2 mag zijn, omdat anders de derde zetting wordt uitgesteld en Gina uit balans kan geraken.

Voorkom meer dan 2 vruchten boven elkaar in het tweede zetsel. Ons advies is ook dat als er in het tweede zetsel 3 vruchten boven elkaar hangen er 1 weggehaald wordt. Sommige kiezen voor dunnen met het mes (groen snijden). Hierbij bestaat het risico dat de groei al te ver weg is voordat er groen geoogst kan worden.

Als de derde zetting er aan hangt reguleert Gina de plantbelasting zelf.

Temperatuurstrategie

Een voornacht is niet nodig, op de meeste bedrijven hangt de eerste en tweede zetting eraan. Dan is het vooral van belang om op groei te werken. Dit houdt in om zo vlak mogelijk te telen en in de middag de temperatuur niet te hoog te laten oplopen, max 25°C. Behoud van klimaat heeft voorrang op maximum temperatuur.

Als het eerste zetsel tegen het kleuren aan zit, kan het verstandig zijn om een korte voornacht in te stellen van 17°C. Hiermee krijg je een betere assimilatenverdeling naar de bloemen en knoppen.

Mocht tegen de derde zetting aan het gewas toch te sterk worden dan adviseren wij de dag te verlengen en dan geleidelijk naar de voornacht te gaan, eventueel onder een gesloten doek.

Scherm strategie

Gina reageert sterk op licht en in combinatie met een hoge uitstraling kan dit dan leiden tot (te) sterke  bloemen. Wij adviseren daarom bij hoge uitstraling om het scherm te sluiten. Als de buiten te warm is, volstaat het om het scherm voor 80-90% te sluiten. Zo wordt het niet te warm en hou je toch de uitstraling tegen. Op deze manier blijft de kop van de plant warmer en zal de assimilatenverdeling beter in balans blijven.

Gina kan heel goed overweg met hoge instralingen, toch kan het noodzakelijk zijn om bij sterke weerovergangen te schermen.

Bemesting

Gina is een gewas dat veel Kalium opneemt. Dit zal ook terug te zien zijn in het mat/drain water. Ga niet te veel over-corrigeren met je bemesting. Neem ook geregeld een monster van je druppel water om te controleren of de samenstelling van je water nog klopt.

De volgende teeltinfo voor Gina kun je rond week 15 verwachten!

Voor vragen neem contact op met Marcel of Peter!