Gina - Teeltinfo #4 | Syngenta Nederland

You are here

Gina - Teeltinfo #4

Groentenzaden
28.05.2020
Paprika als medicijn

Terugblik

De 3de zetting is er nu bij iedereen af. Het waren enkele weken met hoge producties. De kwaliteit was goed en het vruchtgewicht bleef boven de 200 gram. De 4de zetting begint alweer te kleuren. Er zit veel snelheid in het gewas, waardoor de vruchten snel afrijpen. Dit komt onder andere door de etmalen-temperaturen die gedraaid zijn en de goeie lichtnivo’s van de afgelopen weken. 

In vergelijking met vorig seizoen liggen we 6% voor in cumulatief licht en op het meerjarige gemiddelde liggen we 12% voor. De plantbelasting ligt gemiddeld rond de 35 stuks/m2.

Begin April hebben de gewassen het wat zwaarder gehad met een wat dunnere kopdikte. Daarna is de kracht teruggekomen en staat er tot nu toe een krachtig, generatief gewas.

Instraling mei 2020
De lichtcijfers zijn van De Lier.

Huidige Situatie

Door het heldere weer met veel instraling en veel uitstraling in de avond/nacht zagen we gewas en bloemen sterker worden. Met de hoge plantbelastingen is de kans klein dat de bloemen te zwaar worden. We zien overal een zeer goede opvolging van zetting met een mooie regelmaat.

Doordat er op snelheid geteeld is, is het gat tussen de 3de en 4de zetting niet groot en zien we nu dat de eerste vruchten van de 4de zetting beginnen te kleuren. De vruchten beginnen nu dieper in het gewas te hangen.

We zien bij de vruchten van Gina dat deze een aparte manier van doorkleuren hebben: de kleur verandert van groen over lichtbruin/oranje naar rood. Het lichtbruin/oranje is een bont stadium en moet niet vergist worden met een oranje kleur. Na twee dagen zijn de vruchten gewoon rood en is er geen onderscheid in de kleur met andere rassen.

Vooruitblik

Houdt balans, makkelijke zetting moet zorgen voor maximale plantbelasting en assimilatenverdeling over de vruchten in plaats van in het gewas. Er moet dus generatief gestuurd worden. Vruchten mogen niet te diep in het gewas komen te hangen. Gina blijft een krachtig ras. Het blijft dus belangrijk om naar het gewas te kijken en aan de hand daarvan het klimaat te sturen.

Voor Gina betekent dit hetzelfde als voor de andere rassen: generatief sturen.

De zijscheuten kort blijven toppen, omdat kopdikte toch al voldoende is. De groei komt vanzelf wel na de langste dag en daar hoeven we geen extra rekening mee te houden in toppen.

In de middag mag de temperatuur oplopen naar 27ºC. Zak ’s nachts niet verder terug dan 19ºC (voornacht 17ºC) en wees ruim voor zonsopkomst op dagtemperatuur. Dit zorgt voor een goeie vrucht kwaliteit/gezondheid. Na de langste dag worden de buiten nacht temperaturen hoger waardoor het belangrijker wordt om die 17ºC aan te raken en het etmaal te drukken. Door de natuurlijke grofheid (hoog vruchtgewicht) van de paprika’s is het niet nodig om dit te forceren.

Blijf in de ochtend actief te telen en vang de periodes met wisselend weer op met het hanteren van een minimum buis.

Bij sterke overgangen naar een zomers weerstype is schermen een optie. Maar scherm alleen bij pieken of bij een te generatieve gewasstand. Ook een diffuus scherm of een diffuse coating kunnen hieraan bijdragen.

Bij Gina worden de vruchten die nu dieper in het gewas hangen beter beschermd tegen de directe instraling maar het blijft nodig om de vruchttemperatuur te monitoren en zeker als de buiten temperaturen hoger worden. En te schermen als deze te hoog wordt.

Bij een krachtig gewas als Gina moet men ook gedurende de zomer te koude koppen voorkomen dit geeft een verhoogd risico op smetkoppen (Mucor).

Ook hebben we gezien dat de laatste tijd bij heldere dagen de uitstraling groter is als men denkt en dan worden de koppen snel te koud (activiteit van de kop komt stil te staan) terwijl de wortels nog staan te duwen.  Houd hier rekening mee met de klimaat sturing en ga geleidelijk naar de nacht.

Meer over Gina lees je HIER! Voor alle vragen, neem contact met ons op!