Kalvijn - Teeltinfo #1 | Syngenta Nederland

You are here

Kalvijn - Teeltinfo #1

Groentezaden
05.02.2021
Paprika als medicijn

Kalvijn: de perfecte combinatie van kwaliteit, uniformiteit én rendement

Kalvijn

Nadat we afgelopen seizoen op kleinere schaal kennis en informatie hebben opgebouwd van dit ras (PR09518- Kalvijn), wordt het dit seizoen op ruim 40 hectare geteelt.  Via deze weg willen we jullie het komende seizoen op de hoogte houden hoe het met Kalvijn verloopt.

Terugblik

We hebben tijdens de opkweek fase geen aparte behandelingen uit moeten voeren bij Kalvijn. Het gewas was stevig en open met een iets kleiner blad.  
Er moet vermeden worden dat de planten teveel “aangejaagd”  worden door op bepaalde momenten rustiger aan te doen met temperatuur. Deze strategie helpt voorkomen dat de internodiën teveel strekken en ook om stengelfusarium te vermijden.

Na het planten zagen we dat de wortels van Kalvijn snel de mat ingingen en dat de plant goed groeit met uniforme stengels.

Huidige situatie

~ Check hier Kalvijn samen met Marcel in de kas! ~

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Bij de eerste zetting is een generatieve sturing noodzakelijk om de bloemen goed te laten afbuigen en de zetting te stimuleren. 
Als de zetting eraan hangt en de vruchten energie beginnen te vragen, wordt de plant vanzelf generatief en kan men vrij vlak telen met een korte voornacht.

Op de locaties met een vroege zaaidatum zien we dat de bloemen op oksel 3 of 4 gezet zijn. Bij de latere zaaidatums zien we dat de zetting er nu aankomt. Het licht bepaalt of deze er makkelijk aan blijft.

Op de kroon van de gezette vruchten zien we een paarse kring, die de kracht aangeeft van plant-vrucht.

Kalvijn

Kalvijn heeft in de start een generatieve sturing nodig om voldoende assimilaten voor de bloemen te hebben. Na de zetting zien we dat de bloemen sterk generatief blijven.

Instraling feburari 2021 
Bron: De Lier, Westland

We zien in de grafiek dat de lichtcijfers in week 5 achterblijven op het meerjarig gemiddelde en op vorig jaar.

Vooruitblik

Ons advies voor de eerste zetting is om 1 vrucht aan te houden, het oksel erboven de vrucht te verwijderen en dan de plant zelf laten reguleren. Hierdoor krijg je balans in het gewas.

Het moment van zetting is afhankelijk van de zaaidatum, stengelsysteem en plantvolume. Onze ervaring leert dat een latere zetting de snelheid, het vruchtgewicht en de productie van Kalvijn positief beïnvloeden.

Bij een 4-stengelsysteem is het aan te raden om een zwakke scheut leeg te maken bij de eerste zetting.

Zettingsstrategie eerste zetting (dit is afhankelijk van gewasstand, plantomvang en kastype)

Kalvijn Stengelssysteem

Temperatuurstrategie

Vermijd lage voornachten en/of etmaaltemperaturen en maak voldoende tempo met een voornacht die afgestemd is op de bloemstand

Het tijdstip waarop de dagtemperatuur wordt gerealiseerd, is zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je voor zon-op weer op dagtemperatuur bent.

Een voornachttemperatuur van 17°C kan wenselijk zijn om de zetting te forceren, maar houdt hierbij altijd de grofheid van de bloemen goed in de gaten en voorkom dat ze te grof worden.

Ga op het einde van de dag geleidelijk naar de voornacht toe en gebruik hiervoor het scherm. Dit veroorzaakt het minste uitstraling en houdt het gewas generatief.

Wil je meer weten over Kalvijn of heb jij een vraag? Neem contact op!