Kalvijn - Teeltinfo #2 | Syngenta Nederland

You are here

Kalvijn - Teeltinfo #2

Groentenzaden
25.03.2021
Paprika als medicijn

Nadat we afgelopen seizoen op kleinere schaal kennis en informatie hebben opgebouwd van dit ras (PR09518 - Kalvijn), wordt het dit seizoen op ruim 40 hectare geteeld. Via deze weg willen we jullie het komende seizoen op de hoogte houden hoe het met Kalvijn verloopt.

Terugblik - eerste zetsel

Overal is de eerste zetting eraan gekomen op oksel 3 en/of 4. Hierbij werd een generatieve sturing gehanteerd om de bloemen goed te laten afbuigen en de zetting te stimuleren. Nadat de eerste vruchten eraan zaten kon de temperatuur omhoog en met het toenemende licht bleef het gewas generatief.

Boven de eerste gezette vrucht is er een oksel schoongemaakt. Daarna is de zetting (zetsel 2) doorgegaan, meestal vanaf oksel 6.

In de proeven is er niet specifiek op Kalvijn gestuurd. Daardoor zien we een minder strakke eerste zetting en dus ook voldoende ruimte om regelmatige herzetting te krijgen.

Instraling maart 2021
Bron lichtcijfers; De Lier, Westland

Huidige situatie - tweede zetsel

Met het licht van de afgelopen weken is de zetting er goed gekomen en zijn de vruchten hard gegroeid.

Bij de vroege zaaidatums zien we de eerste gekleurde vruchten komen. De vruchten van het tweede zetsel zijn hard-groen en daarboven zien we er in de kop alweer nieuw gezette vruchten bij komen.

Kalvijn Syngenta

Door het vele licht zien we ook dat de plantbelastingen flink zijn opgelopen tot soms 30 stuks/m2. Om voor Kalvijn een goeie balans te houden, blijft de regelmaat in zetting belangrijk. Maar pas wel op met te hoge plantbelastingen. Dit kan de regelmaat in zetting tegen houden. Het vruchtgewicht van Kalvijn is gemiddeld 20-30 gram lager dan de grovere rassen in de markt. Waar de bij de grovere rassen een plantbelasting van zetsel 1 en 2 niet meer dan 20 stuks mag zijn kan men met Kalvijn naar 25 stuks gaan (dit is 5 kg).

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Vooruitblik - derde zetsel

Algemeen

We zien over het algemeen dat de plantbelasting aan de hoge kant is. Om de juiste plantbelasting en energieverdeling te krijgen, is het belangrijk om in deze periode voldoende tempo te maken. Hierdoor voorkom je dat de vruchten te zwaar worden en bovendien heeft het een positief effect op de uitgroeisnelheid en doorkleuring van de vruchten.

Door voldoende snelheid aan te houden, zet je de plant goed in balans en creëer je snelheid in de ontwikkeling, waardoor ook zetsel 3 er snel aankomt.

Mindere vruchten kunnen het beste verwijderd worden tijdens een rondje vruchtdunnen.

Temperatuurstrategie

Een voornacht is niet nodig, op de meeste bedrijven hangt de eerste en tweede zetting eraan en is het vooral van belang op groei te werken. Dit houdt in zo vlak mogelijk telen en in de middag de temperatuur niet te hoog laten oplopen, max 25 C. Moet men de komende periode een keuze maken tussen niet boven de 25 °C komen en met vocht onderuitgaan of vocht sparen met een iets hogere temperatuur geven we de voorkeur aan het laatste.

Als het eerste zetsel tegen het kleuren aan zit is het verstandig om een korte voornacht in te stellen van 17 °C dit om de knoppen goed te laten afbuigen.

Vermijd koude koppen (door uitstraling). Een voldoende hoge planttemperatuur is cruciaal.

Schermstrategie

Wij adviseren als er veel uitstraling is deze weg te schermen indien en zodra de uitstraling groter wordt als de instraling het doek te sluiten. Als de buiten omstandigheden het niet toe laten kan met het scherm 80-90% sluiten en in de voornacht/nacht helemaal sluiten. Hiermee hou men de kop van de plant warmen en zal er minder energie naar de vruchten gaan.

Kalvijn kan heel goed overweg met hoge instralingen, toch kan het noodzakelijk zijn om bij sterke weerovergangen te schermen.

Bemesting

Kalvijn is een gewas wat veel Kalium opneemt dit zal ook terug te zien zijn in mat/drain water.

Ga niet te veel over corrigeren met je bemesting, neem ook geregeld een monster van je druppel water om te controleren of de samenstelling van je water nog klopt.

Kalvijn Syngenta

Wil je meer weten over Kalvijn of heb jij een vraag? Neem contact op! De volgende teeltinfo verschijnt over ongeveer 6 weken.