Paprika's telen tijdens quarantaine

Groentezaden
Paprika-toekomst

Februari van dit jaar was erg donker, en de nachten in maart waren koud. Dat zorgt voor een uitdagende start van het paprikaseizoen, en dat de adviseurs van Syngenta nu niet in de kas op bezoek kunnen komen, maakt het niet makkelijker. Zeker niet omdat er een paar fraaie nieuwe rassen te vinden zijn waarmee met name in de tweede helft van het seizoen het verschil gemaakt kan worden.

Peter Colbers vertelt hoe ze met contactloze bezoeken en digitale oplossingen toch telers kunnen blijven ondersteunen. “Ik bewonder hoe telers meewerken in het delen van informatie”, zegt Peter.

Peter Colbers

Paprika expert Peter Colbers

Bedrijfsbezoek

COVID-19 mag dan niet schadelijk zijn voor planten, de effecten zijn zeker ook in de tuinbouw merkbaar. Teeltadviseurs gaan alleen langs op bedrijven als het echt nodig is, vertelt Peter. De feeling met de plant is minder zonder bedrijfsbezoek, maar ook daar valt een mouw aan te passen.

De adviseurs van Syngenta vragen om korte video’s via WhatsApp, om de stand van het gewas in 30-60 seconden duidelijk te maken. “Telers zijn ook professioneel. Het filmen is eerst misschien wat moeilijk, maar ze weten ook waar planten op beoordeeld worden. Samen met wat voorbeeldvideo’s komen we er best.”

Onontbeerlijk

Toch is een bezoek soms onontbeerlijk om het gewas vooruit te helpen en dan worden er de nodige maatregelen genomen. De paprikateelt was altijd vrij mild in de hygiënemaatregelen, vertelt Peter, die zowel bij zowel paprika- als tomatentelers de teelt begeleidt. “Als je in het verleden bij de paprikateler binnenkwam, liep je de schuur in, daar deed je je pak aan en desinfecteerde je je handen. Als je er nu komt, doe je buiten al alles aan. Het hygiëneprotocol begint al buiten de kas.”

En er zijn bedrijven waar ze een contactloze afspraak mee maken. “Dan ga ik zelf het bedrijf en het gewas in, zonder contact, en bespreken we het gewas het achteraf. Je hebt geen face-to-face contact met de teler. Afstand neem je altijd, samen gaan beoordelen op de elektrowagen doe je niet meer, je loopt in verschillende rijen naast elkaar. Dat is ook voor je eigen gezondheid.”

“De grootste angst onder telers is om zelf besmet te raken en een paar weken niet op het bedrijf kunnen komen”, vervolgt Peter. Hij vertelt hoe ook binnen de bedrijven social distancing wordt toegepast om de stabiliteit van het bedrijf te vergroten. “Een teler zei: normaal hebben we elke dag of om de dag overleg als teeltteam, maar nu mag het teeltteam niet meer samenkomen in één ruimte.” 

Digitaal bespreken

Binnen de bedrijven wordt het gewas dus digitaal besproken en ook buiten de bedrijven komen teler en adviseur en telers onderling voortaan vooral virtueel bij elkaar. “Eigenlijk is het een rondje tuinen via WhatsApp of andere moderne communicatie middelen,” zegt Peter. “In de tomatenteelt was dit al gebruikelijk, in paprika niet. Het werkt, al waren telers in het begin wat huiverig. Eerst dachten ze: ach, dat ene weekje kunnen we wel missen. Nu voelt iedereen wel dat het niet bij die drie weken gaat blijven, en willen ze contact toch digitaal faciliteren.”

Uitdagend paprikaweer

Er is momenteel ook meer dan genoeg te bespreken in de paprika’s, waar het uitdagend weer is geweest. Na een ‘normale’ januari volgde een hele donkere februari maand. De vruchtzetting is wat uitgesteld, en de opvolging was in mindere mate. Door de donkere februari is de uitgroeiduur ook vertraagd. Lange tijd hebben telers niet de temperaturen kunnen realiseren die ze eigenlijk wilden. “Je kunt niet onbeperkt warmte geven als er weinig licht is, en het licht speelt mee in de afrijping.”

Maart was juist weer enorm licht, en had relatief koude nachten met schraal weer. Planten konden makkelijk vruchten aanmaken, waardoor sommige telers de planten bijna overbelast hebben. “Dat is niet makkelijk. Elk jaar heeft zijn uitdagingen, maar normaal heb je in Februari  weken bovengemiddeld licht, en 1 a 2 weken onder gemiddeld.

Daar kun je op sturen, maar 4 weken geen licht is een te lange periode, en dan is het toch een ander verhaal. In maart had je veel licht en koude nachten, een generatief klimaat. Daardoor kwamen planten vol te hangen en was het moeilijk om de groei in het gewas te houden.” 

Nieuwe rassen

Voor Syngenta specifiek zijn er verschillende nieuwe rassen om goed in de gaten te houden. Het veredelingsbedrijf lanceerde drie nieuwe rassen dit jaar, in geel, rood en groen, en die zijn eigenlijk verrassend goed geïntroduceerd: alle drie zijn op zo’n 15 hectare te vinden. “De trend in paprika is grof, grover, grofst. Vooral in gele paprika hoor je de laatste jaren dat het grover moet, met name in de zomermaanden.

Y08385

Gele paprika Y08583

PR07473

Groene paprika PR07374

PR09518

Rode paprika PR09518

Gepubliceerd in groentennieuws.nl op 14 april 2020.