Presto - Teeltinfo #2 2021 | Syngenta Nederland

You are here

Presto - Teeltinfo #2 2021

Groentezaden
08.03.2021
Y08385

Terugblik → eerste zetsel

De eerste zetting is er overal goed aangekomen. De vroege zaaidata hebben de eerste gezette vruchten geteld in week 1 en 2, bij de latere zaaidata komt de zetting vanaf week 4 op gang. Het eerste zetsel is teruggedund naar 1 vrucht/stengel.

In onderstaande lichtgrafiek is duidelijk te zien dat het licht in de eerste weken van 2021 niet meeviel. Daarin kunnen de meer generatieve rassen als Presto een verschil maken met de andere rassen. We zien dan ook een vrij gemakkelijke zetting op oksel 3-4 bij Presto.

Met het omstandigheden van de afgelopen weken zagen we dat de bloemen zwaar werden. Het tweede zetsel is er evenwel goed aangekomen. Bij de bedrijven waar het eerste zetsel er iets later aan is gekomen zien we dat het tweede zetsel er wisselvalliger is aangekomen. Dit is positief voor de balans in de plant.

Instraling maart 2021

Bron: De Lier

Huidige situatie → tweede zetsel

Om balans te kunnen houden in het gewas zijn enkele zaken van belang:

De vruchten van het eerste zetsel van Presto kunnen gemakkelijk 260-300 gram worden en vragen veel energie van de plant. Het tweede zetsel kan ook gemakkelijk boven de 250 gram worden. Dit is gemiddeld 30-50 gram meer dan de referentierassen in de markt.

Wij adviseren een plantbelasting voor zetsel 1 en 2 bij elkaar tot maximal 20 vruchten/m2. Dit komt overeen met een maximal gewicht van 4,5 – 5,0 kg/m2.
Het tweede zetsel vraagt nu de volle energie van de plant. Dit is ook terug te zien in de kopdikte en de scheutgroei.

Bekijk hieronder hoe Presto in de praktijk eruit ziet!

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

 

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Vooruitblik → voorbereiding voor het derde zetsel

Algemeen
Het licht zat de laatste weken mee, het gewas lijkt alles aan te kunnen maar laat je niet verrassen. Door de hoeveelheid licht in combinatie met de koude nachten zullen de vruchten zwaar worden.

Normaal gesproken begint de derde zetting er aan te komen als men het eerste zetsel begint te oogsten. We zien nu dat het tweede zetsel erg groot wordt en met de wetenschap dat Presto bovengemiddeld zware vruchten geeft moeten we op snelheid (vlak) blijven telen zolang het licht en de plant het toelaten. Als de vruchtbelasting van de tweede zetting te groot is kan deze de derde zetting tegenhouden waardoor er pas zetting komt als de tweede aan het kleuren is. Dan kan een krachtig gewas als Presto uit balans geraken.

Presto geeft mooie donkergroene vruchten, mocht de plant het nodig hebben dan bestaat er ook de mogelijkheid om er een groene vrucht tussenuit te snijden.

 

Temperatuurstrategie
In vergelijking met meer vegetatieve rassen, vraagt Presto een vlakker temperatuurschema.

Om op groei te blijven sturen moet men de komende periode voorkomen dat de middagtemperatuur boven de 25 °C komt. Zak ’s nachts niet verder terug dan 19 °C en wees ruim voor zonsopkomst op dagtemperatuur. Een voornacht is niet noodzakelijk door de natuurlijke grofheid van de vruchten, toch kan het nodig zijn om voor de volgende zetting een voornacht in te stellen van 17 °C om de assimilaten dat naar de knoppen/bloemen te sturen. De voorkeur gaat uit om deze geleidelijk te bereiken en bij veel uitstraling onder (gedeeltelijk) gesloten scherm.

Presto reageert snel op licht! In omstandigheden met weinig licht kan er bij gewassen met een wat hogere plantbelasting voor gekozen worden om wat eerder naar de nachttemperatuur te sturen en daarmee de etmaaltemperaturen te verlagen.

Bij gewassen die te sterk komen te staan door een overschot aan assimilaten is het verlengen van de dag een mooi stuurmiddel om het gewas in balans te krijgen.

Schermstrategie
Bij sterke overgangen naar een felle instraling is schermen een ‘must’.

Train de plant voldoende om stand te houden tijdens de zomer; scherm alleen bij pieken en bij een te generatieve gewasstand.

Om te zware vruchten/bloemen te voorkomen, adviseren wij als bij hoge uitstraling deze weg te schermen.

Gewaswerk
Door de groeikracht van de Presto kan je op 1 oksel blijven toppen.

Houd rekening met een hogere oogstfrequentie in warme periodes, de vruchten kleuren in deze tijd snel door.

Tot op de volgende teeltinfo! Voor vragen neem contact op met Marcel of Peter!