Presto (Y08385) - Teeltinfo #5 | Syngenta Nederland

You are here

Presto (Y08385) - Teeltinfo #5

Groentenzaden
13.08.2020
Y08385

Terugblik

De afgelopen periode is de lichtinstraling zeer wisselvallig geweest. De nachten zijn relatief koud gebleven. Hierdoor zijn de gewassen zijn sterk gebleven. Presto vertoont duidelijk meer groeikracht dan de referentierassen. De combinatie van koudere nachten met veel groeikracht resulteert op enkele bedrijven in wat Mucor, hier moet de nodige aandacht aan worden besteed.

Op bedrijven waar op Presto wordt gestuurd, loopt de productie en snelheid van doorkleuren gelijk met de referentierassen. Het productieverloop is er ook regelmatiger dan in kassen waar Presto in een proef tussen een ander gewas staat. Het vruchtgewicht ligt het hele seizoen tussen de 15-25 gram hoger dan de referentie.

Doorkleuren gaat bij Presto van  hardgroen naar geel terwijl andere rassen van hardgroen naar mintgroen naar geel kleuren.

Huidige situatie

Op dit moment oogsten de meeste bedrijven van een groot zetsel, anderen beginnen net aan de oogst van dit grote zetsel. Het is momenteel extreem warm, maar de ervaring van 2019 leert ons dat Presto hier goed mee overweg kan door zijn groeikracht en uithoudingsvermogen.

Het unieke aan dit ras is de potentie om het hoge vruchtgewicht met een hoge plantbelasting van 35-45 stuks/m² te combineren. Deze eigenschap zorgt voor het hoge productiepotentieel van Presto; het hogere vruchtgewicht doet vanaf week 30 de productie van Presto uitlopen op andere rassen.

Daarnaast is Presto ook een ras dat kwalitatief zeer goed scoort. Uit maandelijkse houdbaarheidsproeven zien we een zeer goede weerstand tegen binnenrot. Dit wordt ook in externe proeven bevestigd, nu binnenrot op verschillende bedrijven gemeen de kop opsteekt. Bovendien scoren de vruchten ook zeer goed in verschillende smaaktests.

 

Vooruitblik

Enkele belangrijke aandachtspunten voor de komende periode.

Presto heeft de vruchten dieper in het gewas hangen dan de meeste andere rassen waardoor ze minder snel verbranden. Dit betekent echter niet dat men niet hoeft te schermen.  Blijf goed de vruchttemperatuur monitoren en scherm tijdig om verbranding van de vruchten te voorkomen. Het tijdstip om te starten met schermen is sterk afhankelijk van de ligging van de kas en het glastype. Omdat Presto meer groeikracht en body mass (plantvolume) heeft, verdampt het gewas meer en heeft dus meer water nodig. Indien u een proef hebt, let dan op het vochtgehalte in de mat. Uit proeven vorig jaar is gebleken dat de EC tot 1-2 punten kan oplopen bij Presto.

Wij adviseren ook om op 1 oksel te blijven snoeien om de plant voldoende open te houden, bij extreem weer kan men iets verder uit de kop weg blijven met toppen.

Bij een krachtig gewas als Presto moet men ook gedurende de zomer te koude koppen voorkomen omdat dit  een verhoogd risico op smetkoppen (Mucor) geeft.

In de afgelopen periode zagen we bij heldere dagen een grotere uitstraling dan verwacht, hierdoor worden koppen snel te koud terwijl de wortels nog staan te duwen. Houd hier rekening mee bij de klimaatsturing en ga geleidelijk naar de nacht.

Daarnaast moeten we ons weer voorbereiden op de herfst, hoewel dit vreemd aanvoelt met deze extreme weersomstandigheden. De dagen worden korter en het wordt makkelijker iets vochtiger in de nacht. Zodra het mogelijk is, wordt het belangrijk om generatiever te gaan sturen.

  • Houd activiteit en voorkom vegetativiteit
  • Houd een hogere CO2 dosis aan
  • Druppel in een kortere periode
  • Laat het vochtniveau niet te hoog oplopen, lucht af waar nodig om het vocht te beheersen
  • houd koele lange nachten aan indien de buitenomstandigheden dit toelaten

Watergift

  • Geef water in een kortere periode. De plant moet ’s avonds niet veel ‘over’ hebben
  • In deze periode is het belangrijk om het vochtpercentage in de mat te verlagen, zorg dat je zo’n 10-12%  inteert t.o.v. voorgaande periode.
  • Vermijd te kleine beurten om voldoende zuurstof in de mat te houden en de wortels gezond te houden.