Secuur zaaiwerk

Groentezaden
Uien zaaien

“Op de zwaardere gronden zal de zaaibedbereiding vaak niet in een keer lukken." Kees Jacobs en Michiel van Mol,  Uienexperts bij Syngenta Seeds laten geen kans voorbij gaan om het belang van belang van secuur zaaiwerk te benadrukken.

"Bij een tweede bewerking is dan de grootste valkuil dat je te diep werkt. Hou dat goed in de gaten. Verder is het is bij de huidige droge omstandigheden belangrijk om het zaad en de losse grond achter het zaaikouter goed aan te drukken. Dus zet voldoende spanning op de aandrukrol. En na het zaaien adviseer ik om te rollen met de ouderwetse Cambridgerol. Doe dat dan wel snel na het zaaien. Dus niet wachten tot de eerste uien kiemen.”

Wel of niet beregenen?

Bij de afweging om te beregenen is het belangrijk dat u het verloop van de kieming goed volgt. Inspecteer het perceel vanaf een week na het zaaien regelmatig. Controleer altijd op meerdere plekken op het perceel of u kiemende uien vindt. Wanneer u ziet dat de kieming ongelijkmatig verloopt of langdurig uitblijft door droogliggend zaad, moet u serieus overwegen om te beregenen. Dat doet u bij voorkeur met een beregeningsboom en anders met een fijne nozzle op het kanon van de haspel. Geef 15 mm water en kom na 5 dagen terug met nog zo’n gift. De EC van het beregeningswater mag niet hoger zijn dan 2.0.

TIP: bekijk onze video voor meer tips over beregening (klik hier)

De uienexperts

De teeltkennis van Jacobs en van Mol is ook te vinden op internet. Via www.syngenta.nl/uienexperts zijn bijvoorbeeld video-masterclasses toegankelijk over beregening, thrips bestrijding en MH-behandeling. Ook is daar informatie over de Syngenta rassen te vinden. Een nieuw ras als Promotion heeft bijvoorbeeld een zeer sterk wortelgestel; dat zorgt voor een natuurlijke weerbaarheid tegen bodemziekten als Fusarium. Ook hebben diverse Syngentarassen uitmuntende bewaareigenschappen en een zeer goede hardheid.