Spruitkoolnieuws - haal het beste uit onze rassen | Syngenta Nederland

You are here

Spruitkoolnieuws - haal het beste uit onze rassen

Groentezaden
18.03.2019
Mooi spruitkoolveld

Het oogstseizoen 2018/2019 is afgerond. Het was een zeer bijzonder jaar met veel droogte. Het seizoen begon met een matige structuur en plensbuien op sommige plekken. Daarna hebben de spruitenplanten een hele droge zomer meegemaakt. Dit maakte de teelt van spruiten niet gemakkelijk.

Het nieuwe seizoen gaat bijna beginnen. De situatie is helemaal anders als vorig jaar. Momenteel is de structuur goed. Dit heeft invloed op de groei van het gewas. Op groeizame grond adviseer ik om op te passen met de basisbemesting. Met deze structuur kan het zeer goed gaan groeien. Nog meer regen kan de structuur nog verpesten, pas dit advies dus ook zelf aan op de situatie tijdens het planten.

Nieuwe rassen vragen om een aangepaste bemesting. De SGB1666, nu Marcantus genoemd, is vergelijkbaar met een Abacus in lengtegroei. De Marcantus is iets steviger en groeit net iets gemakkelijker dan Abacus. Ik adviseer dus ook om Marcantus dezelfde basisbemesting te geven als Abacus.

Hey Melis is in lengtegroei vergelijkbaar met een Cobelius. Hiermee bedoel ik een 20-30kg stikstof meer dan een Abacus.

Trimstar is in lengtegroei ongeveer te vergelijk met Profitus. Hij zal iets moeilijker groeien dan een Profitus. Dit zal op een Abacus bemesting neerkomen.

Platinus is vergelijkbaar tussen een Cobelius en een Martinus. Hij heeft een 30kg stikstof minder nodig dan een Albarus

Hieronder een bemestingtabel met alle rassen.

Bemestingstabel spruiten 2019
Mocht u een advies op uw situatie willen, kunnen we er zeker een keer samen naar kijken!