Succesvolle open dag glasgroenten! | Syngenta Nederland

You are here

Succesvolle open dag glasgroenten!

Groentezaden
13.09.2019

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Goede sfeer, veelbelovende rassen en aandacht voor zaadgezondheid tijdens open dag glasgroenten

Open dag glasgroenten 2019
Kris Goen, Syngenta laat de vlakke tros van Depona zien

De open dag tomaat werd dit jaar niet in de vertrouwde demokas gehouden. Er was gekozen voor de gloednieuwe locatie van Ter Laak in Wateringen. Kris Goen en haar collega’s leidden de bezoekers langs de presentaties van de diverse tomatenrassen. 
Depona is een recent geïntroduceerde cocktailtomaat. De hoge brixwaarde gooit hoge ogen in de markt. Op dit moment staan er verschillende proeven  onder belichting. De vlakke tros en het makkelijk te bewerken gewas maken dit ras arbeidsvriendelijk. Binnen het troscocktailsegment is ook een gloednieuw ras, net uit R&D, dat opvalt: 3TGR0829.

Kris:

Deze tomaat produceert meer kilo’s dan de huidige standaard.

Open dag glasgroenten 2019
TCC14145 is een trostomaat uit het middensegment. Er staan nu proeven in de proefstations in België. De brixwaarde van dit ras ligt tussen 4,2 en 4,5. Het is bovendien een zeer productief ras met een bijzondere mooie uitstraling door zijn rode kleur. 
In dit zelfde segment valt ook het nummer 8C16323. Deze is gloednieuw. Volgend jaar zullen daarvan de eerste proeven staan.

Open dag glasgroenten 2019
T8C15533 is juist een grove trostomaat, die zowel op 5 of 6 gesnoeid kan worden. Dit ras maakt standaard een bloem meer t.o.v. concurrente rassen. T8C15533 haalt een hoge productie, vooral laat in het seizoen en beschikt over een interessant resitentiepakket.

Open dag glasgroenten 2019 Open dag glasgroenten 2019
En Syngenta zou Syngenta niet zijn, als er niet breed wordt uitgepakt met hun snoeptomaten. Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor Duelle. Deze is nieuw.

Kris:

Met zijn hoge productie (>10-15% Sweetelle) is deze bovendien nog arbeidsvriendelijker.

Naast aandacht voor de rassen tomaat en paprika, werd er door een aparte stand, ook aandacht besteed aan zaadgezondheid. Twee “Seed Quality Specialtists” uit Enkhuizen presenteerden met de nodige materialen en documentatie welke procedures Syngenta volgt om ervoor te zorgen dat de gezondheid van zaden is gegarandeerd. Er werd toelichting gegeven welke tests tomaten- en paprikazaden ondergaan voor ze voor proeven bij telers of op commerciële schaal gebruikt worden. Er werd druk over gepraat onder de aanwezige plantenkwekers en telers.

Open dag glasgroenten 2019
Dennis Schooneman en Remco Kwakman, zaadgezondheid-experts bij Syngenta

Open dag glasgroenten 2019
Marcel Vis, Syngenta, met de drie nieuwkomers

Tijdens de open dag bij Syngenta werden ook de laatste ontwikkelingen in paprika’s besproken . Marcel Vis praat u bij. Er zijn maar liefst drie nieuwe rassen die hij graag presenteert: PR09518, PR07473 en Y08385. Maar hij begint natuurlijk met Gina. Deze paprika heeft een vliegende start gemaakt. In 2019 is er op 150 hectare Gina geteeld in Nederland. Marcel: ”Dit gewas wordt natuurlijk binnenkort geruimd, maar de laatste weken wordt er nog profijt getrokken uit de hoge nazomerkwaliteit die zo kenmerkend is voor Gina. Gina heeft een stabiel vruchtgewicht van 190-200 gram. Door de dikwandigheid zijn de vruchten van betere kwaliteit  dan gemiddeld. Het sterke wortelstel maakt het gewas weerbaarder.  Het juiste temperatuursregime aanhouden bij Gina is belangrijk en laat het volledige potentieel van het ras tot uiting komen.

Open dag glasgroenten 2019 Open dag glasgroenten 2019
PR09518 is met zijn 180 gram vooral geschikt voor de stoplichtverpakkingen. Het ras is Tm3 resistent. PR09430 heeft ook TM3 én Lt resistentie, de vruchten zijn nog 10-15 g zwaarder  dan Gina. Syngenta staat op de vooravond van de tweede screening van dit nieuwe ras.

Y08385: dit gele ras wordt dit jaar commercieel. Het vruchtgewicht ligt bij deze op 220 gram, en ook dit ras heeft  TM3 resistentie. Y08804: een gloednieuw geel ras vanuit breeding met een vruchtgewicht 180-200 gram en TM3 resistentie.

Voor meer informatie kunt u contact met onze teelt-experts opnemen!

Dit artikel is gepubliceerd op groentennieuws.nl, september 2019.